CIJELE PLAĆE ZA RATU

Hrvatski političari do grla u kreditima

Đuro Popijač

Đuro Popijač

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Hrvate, čini se, ne bi trebalo pretjerano čuditi stanje javnog duga države kada se u obzir uzme kako se prema vlastitim financijama odnosi domaća politička krema

Već je poznato da su brojni političari bili privilegirani prilikom podizanja kredita. Vođa oporbe Zoran Milanović tako je još 2008. dobio stambeni kredit od Erste banke uz kamatnu stopu od 5,4 posto, što je za 0,3 posto bilo niže od prosječne kamatne stope za ostale građane. Također je ostvario pravo na 30-godišnju otplatu kredita premda je, u vrijeme podizanja kredita, bio stariji od 35 godina.

No i takve kredite trebat će vratiti, a neki će ih, poput bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, otplaćivati do 78. godine života!

Ministar gospodarstva Đuro Popijač, piše Jutarnji list, plaća ratu kredita od 19.000 kuna, što je i visina njegove plaće. Doduše, kredit je uzeo dok je bio direktor HUP-a i zarađivao oko 33.000 kuna mjesečno. Neki su, pak, uzeli tada povoljnije kredite u 'švicarcima' zbog čega su im kreditne rate otišle u nebo. U takvoj situaciji našla se Đurđa Adlešić, bivša potpredsjednica vlade, koja je na nagovor muža ekonomista uzela kredit. U imovinskoj kartici nove ministrice financija Martine Dalić navedena su čak tri kredita, a HDZ-ov zastupnik Andrija Hebrang pak kaže da se dobro nosi s kreditom te da je značajan dio već otplatio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi