objavio mup

Hrvatski policajci od srijede štite grčku granicu

10.03.2020 u 17:25

Bionic
Reading

Hrvatski policajci od srijede će biti angažirani u zaštiti grčke granice u sklopu operacije Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (FONTEX), objavilo je u utorak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP)

Prema zapovijedi glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, u utorak su u zajedničku operaciju FRONTEX-a „Rapid Border Intervention 2020“ poslana četiri policijska službenika koji će biti angažirani na poslovima zaštite državne granice u Helenskoj Republici, navodi se u priopćenju.

Žurna intervencija na granici u Grčkoj pokrenuta je odlukom FRONTEX-a, a temeljem zahtjeva Grčke i sukladno odredbama Uredbe o graničnoj i obalnoj straži. Ova operacija započinje 11. ožujka 2020. godine i završava 6. svibnja 2020. Područje zajedničke žurne operacije je grčko-turska kopnena granica, gdje će biti upućeno ukupno 100 policijskih službenika iz zemalja članica Unije.

Hrvatski policajci za sudjelovanje su odabrani temeljem svog ranijeg iskustva na poslovima zaštite državne granice, poznavanja engleskog jezika te izvrsne psihofizičke spreme.  Njihov boravak planiran je do 8. travnja 2020. godine, kada će biti poslana sljedeća rotacija policijskih službenika koji će ondje boraviti do planiranog završetka operacije u svibnju.

Prema najavama, ovisno o okolnostima na grčko-turskoj granici, zatim logističko-tehničkim kapacitetima na tom području te traženjima Grčke, postoji mogućnost produljenja trajanja operacije kao i proširenja kontingenta policijskih službenika koji sudjeluju u ispomoći, izvijestio je MUP.

Inače, Grčka se našla na udaru migrantskog vala pošto je susjedna Turska, koja je primila blizu četiri milijuna izbjeglica, 29. veljače rekla da otvara svoje granice.