POGLED IZ DEŽELE

Hrvatski otoci jeftiniji od slovenskog zemljišta

24.08.2009 u 14:16

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je trenutačno na prodaju najmanje pet otoka, među kojima je jedan iz NP Kornati procijenjen na 468 tisuća eura te otok na Plitvičkim jezerima procijenjen na 350 tisuća eura, prenosi slovenski portal Cekin.si uz komentar da su hrvatski otoci jeftiniji od slovenskog građevinskog zemljišta jer se na njima ne može graditi

Otok na Plitvičkim jezerima površine je 13.335 metara kvadratnih, a onaj iz kornatskog otočja 36.018 što znači 13 eura po metru kvadratnom. Za prodaju se navode i otok kraj Biograda veličine 200.000 metara kvadratnih s cijenom od šest eura po kvadratu te još jedan u kornatskom otočju, kraj Žuta, procijenjen na 11 eura po kvadratu.

Spominju i otok Dakšu kraj Dubrovnika. Prostire se na 58.000 kvadratnih metara, no isti je trenutačno povučen iz prodaje.

Obavještavaju i da je kraj Primoštena nedavno prodan otok od 56.000 kvadrata, i to po cijeni od 30 eura za kvadrat.

Tekst o prodaji hrvatskih otoka ilustriran je kartom na kojoj se potkrala pogreška. Zamijenjene su lokacije Hvara i Cresa i Lošinja. U tekstu su dane i upute pravne prirode. Upozoravaju da se procedura oko prodaje zemljišta strancima može otegnuti i na godinu dana jer stranci trebaju dobiti dozvole Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravosuđa.

Nude i lakše rješenje za kupnju. Strani investitor, koji je u RH registriran kao pravna osoba, može do nekretnine u Hrvatskoj bez problema, a navode i da registriranje tvrtke u Hrvatskoj stoji dvije tisuće  eura. Navode i da je stvaranje hrvatskog registra nekretnina još u toku te da potencijalni kupci moraju tražiti detaljni uvid u vlasništvo, a nije na odmet angažirati dobrog odvjetnika.