PISMO ANTI ŠPRLJI

Hrvatski liječnici mole ministra: Pacijenti nas prebijaju, zaustavite to

03.08.2016 u 09:28

Bionic
Reading

Potaknuti nemilim događajima koji su se dogodili 11. i 31. srpnja ove godine, kada su u Zadru i Osijeku pacijenti napali i ozlijedili liječnike na svom radnom mjestu, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) obratila se otvorenim pismom ministru pravosuđa Anti Šprlji za pravnom zaštitom zdravstvenih djelatnika. U otvorenom pismu ministru Šprlji HUBOL je izvijestio ministra zdravlja Darija Nakića, predsjednika Hrvatske liječničke komore Trpimira Golužu te predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora Željka Krznarića, naglašavajući kako nije riječ o izdvojenim slučajima već najvjerojatnije o usvojenim obrascima ponašanja koji zdravstvene djelatnike stavljaju u nezavidan položaj. Pritom ističu kako se zadnjih godina dogodilo više desetaka prijavljenih napada na liječnike na radnom mjestu, što zahtijeva hitnu reakciju jer je situacija postala nepodnošljiva

HUBOL napominje kako je prema podacima iz Svijeta sigurnosti objavljenim u prosincu 2015. broj verbalnih i fizičkih napada na zdravstveno osoblje je u porastu. 2013. zabilježeno je 169, dok je u 2014. godini zabilježeno 794 verbalna napada na zdravstveno osoblje. Čak 122 fizička napada zabilježena su u 2014., za razliku od 99 napada u 2013. godini.

Udruga podsjeća na nekoliko slučaja napada pa tako ističe napad na zdravstvenu radnicu iz dubrovačke Opće bolnice koju je 2000. nožem napao i ozlijedio ovisnik i osoba zaražena hepatitisom C.

Spominju i slučaj iz 2004. kada je u Ražancu pokraj Zadra napadnut liječnik, a već je 2008. na važnost zaštite liječnika dok obavljaju svoju profesiju upozorio je i kolega neuropsihijatar KB Sestara Milosrdnica koji je bio napadnut nožem.

Iste se godine u Slavonskom Brodu liječnik u svojoj ambulanti morao braniti od napada vješalicom za odjeću. Osim psihičke traume, nažalost neke ozljede su dublje, bolnije, dovode do invaliditeta i nemogućnosti daljnjeg kvalitetnog obavljanja posla.

KB Dubrava pak 2009. u hitnoj kirurškoj ambulanti obrađivan je muškarac koji je već tada bio u pratnji djelatnika MUP-a. Tijekom obrade prijetio je medicinskom osoblju škarama i kontaminiranim iglama, a uspio je oteti vatreno oružje policajcu, ugroziti osoblje u službi i prisutne djelatnika MUP-a. S obzirom na nastali kaos, prisutno osoblje doživjelo je psihičku traumu, a osim psihotraume, dežurna liječnica ozlijedila je ligamente koljena.

Nerijetko je u sukobima stradalo ostalo osoblje, poput slučaja iz 2010. kada je u KBC Zagreb suprug pacijentice metalnom kutijom kojom je htio pogoditi liječnika slučajno pogodio časnu sestru.

U rujnu 2011. ispred Hitne medicinske pomoći u Novoj Gradišci fizički je napadnut kolega liječnik, a iste godine stradao je križevački liječnik koji je zadobio udarac u desno oko, inače slabovidan na lijevo.

O nužnosti reakcije nadležnih prema nesretnim događajima koji se događaju liječnicima na dužnosti, govori i činjenica da je u Općoj bolnici Bjelovar ošamaren kolega te događaj iz Opće bolnice Pula koji se zbio u ožujku 2012. kada je neurolog, poznat po svojoj stručnosti i blagoj naravi, napadnut verbalno.

HUBOL navodi i napad na dvojicu liječnika koji se zbio u internom odjelu Opće bolnice Bjelovar u veljači 2014. godine.

Također bilježi se i slučaj iz svibnja 2014. kada je otac dvoje bolesne djece nakon višesatnog čekanja u Općoj bolnici Zadar prijetio osoblju da će donijeti bombu i dignuti bolnicu u zrak. Iste je godine u Sisku obitelj napala osoblje Hitne medicinske pomoći dok su reanimirali pacijenticu, prisilno su ih zadržali, prijetili im nožem.

Zdravstveni radnik iz Kaštel Štafilića bio je žrtva ozljede eksplozivnom napravom u listopadu 2014., a u svibnju 2015., kolegica iz Osijeka navodi pacijentovu prijetnju pištoljem.

Osoblje Opće bolnice Bjelovar u svibnju 2015. bilo je osim verbalnih psovki i prijetnji izloženo bacanju lijekova i infuzija pijanog pacijenta, a ove godine u Zadru napadnuta je mlada liječnica koja je tek započela svoju karijeru kada joj je u ordinaciji nožem prijetila pacijentica.

HUBOL je u otvorenom pismu podsjetio kako je ministarstvo pravosuđa od ministarstva zdravlja u ožujku ove godine dobili Prijedlog zakona o dopunama kaznenog zakona, ali kako isti do danas nije upućen u pravnu proceduru te se na taj način, najvjerojatnije propustilo spriječiti neželjene događaje i napade na liječnike na radnom mjestu.

Zbog svega navedenog i situacije koja za zdravstveno osoblje postaje neizdrživa HUBOL traži hitnu pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja, ali i svih službenika u javnim službama (nastavnika, profesora i stručnih suradnika u školama i učeničkim domovima, profesora na visokim učilištima, sveučilištima i javnim institutima te radnicima u ustanovama socijalne skrbi).

Udruga, također, traži promjenu Kaznenog zakona, da se u 87. stavku 3. iza riječi 'samouprave' dodaju riječi 'službenik u javnim službama' te u članku 315. stavku 1. iza riječi sloboda dodaju riječi 'službenika u javnim službama'. Također traže striktno poštovanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona Republike Hrvatske na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno službenike u javnim službama.