turizam i virus

Hrvatski Jadran završio je u narančastom na karti ECDC-a, pogledajte kako stoje konkurentske turističke regije Mediterana

16.07.2021 u 17:55

Bionic
Reading

Nakon što je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) cijelo područje hrvatskog Jadrana obojio narančastom bojom u zemlji je zavladala panika. Do sada je obala bila u zelenom. Ako završimo u crvenom, turistička sezona je gotova, unisono je mišljenje turističkih radnika, epidemiologa i vlasti. Turistička sezona, više je puta istaknuto iz vrha vlasti, ključna je za financijsku stabilnost zemlje pa bismo se svi trebali dodatno potruditi da epidemiološka situacija ostane stabilna

ECDC prati 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih osoba, a prema tim je kriterijima priobalni dio Hrvatske prikazan u narančastoj boji. Kontinentalna Hrvatska i dalje je u zelenome. Sama vijest da je Hrvatska prebačena u narančasto bila je prilično štura pa smo tim tragom zagrebli malo dublje u brojke ECDC-a kako bi se dobio bolji dojam o stanju u europskim ljetnim turističkim destinacijama.

Hrvatska je prema ECDC-u podijeljena na četiri regije, panonsku, sjevernu i jadransku Hrvatsku te Grad Zagreb. I dok tri kontinentalne regije imaju relativno nisku dvotjednu incidenciju, jadranska Hrvatska, koja obuhvaća svih sedam primorskih županija, ima 55,6 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, što ju je smjestilo u narančastu zonu opasnosti od zaraze Covidom-19. Udio pozitivnih na testiranjima je 1,3, što je kriterij koji također svrstava regiju u narančastu zonu opasnosti od širenja pandemije, prema ECDC-u.

I ostale europske ljetne destinacije, osim Italije, imaju problema sa širenjem koronavirusa. Još prije tjedan dana obalni dijelovi Francuske i Grčke bili su zeleni, a sad su 'ponarančastili'. Najgore je stanje na Cipru, koji je zbog malobrojnosti stanovništva cijeli jedna statistička regija ECDC-a. Cipar ima incidenciju od 1126,6 na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana i na karti ECDC-a označen je tamnocrvenom bojom koja označava područja u kojima pandemija koronavirusa doslovno divlja.

Teško stanje je i u španjolskoj Kataloniji s incidencijom od 722,8 na 100 tisuća stanovnika te je također tamnocrvena. Prije samo tjedan dana bila je u crvenom, što znači da se epidemija širi. Nešto bolje stanje je u području regije Valencia, ona je tek crvena i ima incidenciju od 376,3 zaražena na 100 tisuća stanovnika, dok područje Andaluzije, u kojoj se nalazi Sevilla, ima incidenciju od 294,3 zaražena na 100 tisuća stanovnika. Kanarsko otočje, na kojem se nalaze Tenerifi, ima incidenciju 232,2, a Baleari, na kojima je ultrapopularna Palma de Mallorca, 250,6 zaraženih. Portugal, o kojem se posljednjih tjedana govorilo kao o zemlji koja ima problema sa širenjem virusa, cijeli je u crvenom, kao i Malta.

Koronavirus u Portugalu Izvor: EPA / Autor: LUIS FORRA

Dvije francuske mediteranske regije su, poput jadranske Hrvatske, u narančastom. Južnofrancuska regija Okcitanija, koja se naslanja na španjolsku Kataloniju, ima incidenciju 71,2, a pokrajina Provansa, Alpe, Azurna obala, u kojoj je mondena Nica, ima incidenciju od 66,8 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Korzika je u zelenom s incidencijom od 45,6 zaraženih.

Od masovnih turističkih odredišta najbolje stoji Italija jer je cijela zelena. Najgore je stanje na Siciliji s incidencijom 40,7, a recimo regija Lazio, u kojoj se nalazi glavni grad Rim, ima incidenciju od 24,4 zaražena na 100 tisuća stanovnika. Spomenimo još i Grčku, a ona varira od zelenog do crvenog. Od Krete, koja ima incidenciju 321, preko Atike, u kojoj se nalazi Atena i koja ima 290 zaraženih na 100 tisuća, do zelene Istočne Makedonije s incidencijom 22,7 na 100 tisuća stanovnika.

Tumač boja na karti ECDC-a

Prema ECDC-u, regije ili zemlja nalaze se u zelenom ako je stopa zaraženih koronavirusom u 14 dana manja od 50 na 100 tisuća stanovnika, a stopa pozitivnih testiranja manja od četiri posto ili ako je stopa zaraženih u 14 dana manja od 75, a stopa pozitivnih testova manja od jedan posto.

Narančasta boja označava zemlje ili regije u kojima je stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika 14 dana manja od 50, a stopa pozitivnih testiranja viša od četiri posto ili ako je broj zaraženih u 14 dana viši od 50, a manji od 75, dok je stopa pozitivnih testova viša od jedan posto te ako incidencija u 14 dana iznosi između 75 i 200 zaraženih, a stopa pozitivnih testiranja manja je od četiri posto.

U crvenom ćemo završiti ako 14-dnevna kumulativna stopa prijavljivanih slučajeva Covida-19 bude između 75 i 200, a stopa pozitivnih testova bude iznad četiri posto ili ako je kumulativna stopa zaraženih Covidom-19 u 14 dana veća od 200, ali manja od 500. Tamnocrvena boja označava da je 14-dnevna kumulativna stopa zaraženih Covidom-19 500 ili više, a siva ako nema dovoljno podataka ili ako je stopa testiranja niža od 300 slučajeva na 100 tisuća stanovnika.