GLOBALNI PROBLEM

Hrvatski 'Hipokrat' osvojio svjetske medije

13.11.2012 u 16:40

Bionic
Reading

Vijest o USKOK-ovoj akciji Hipokrat obišla je svijet. Hrvatska antikorupcijska policija uhitila je članove uprave lokalne farmaceutske tvrtke i desetke liječnika pod sumnjom da su umiješani u veliku korupcijsku aferu - udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanje i davanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti - pišu vodeće novinske agencije, čije izvještaje prenose svjetski mediji

'Bivša jugoslavenska republika na redu je za pridruživanje Europskoj uniji u srpnju, ali će prije toga njezine napore u borbi protiv široko rasprostranjene korupcije i organiziranog kriminala pomno nadzirati u Bruxellesu i drugim prijestolnicama EU-a', piše Reuters.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) priopćio je da je policija istraživala 26 zaposlenika farmaceutske tvrtke, 49 liječnika i jednog farmaceuta osumnjičenih za mito, navodi britanska agencija, prenosi izjavu ministra zdravlja Rajka Ostojića da stvarni broj uključenih u nezakonita plaćanja može biti znatno veći, sa 350 liječnika pod sumnjom da su uzimali mito.

'Možemo očekivati daljnja uhićenja. Borba protiv korupcije od našeg je ključnog interesa, u svim sferama društva', rekao je Ostojić na konferenciji za novinare.

USKOK-ova operacija, kodnog naziva Hipokrat, posljednji je primjer akcije protiv korupcije u segmentu farmacije i propisivanja lijekova na istoku Europe i drugim rastućim tržištima, navodi Reuters, podsjećajući da je samoubojstvo jednog od vrhunskih specijalista za tumore početkom godine u Srbiji ukazalo na mrežu navodnog podmićivanja od strane vodećih proizvođača lijekova koji nastoje progurati svoje proizvode plaćajući liječnicima da ih propisuju.

Širom svijeta, pitanje korupcije vezano uz farmaceutsku industriju nalazi se u središtu pažnje: najveći svjetski proizvođač lijekova, Pfizer, u kolovozu je pristao platiti 60 milijuna dolara u nagodbi oko optužbi da je podmićivanjem osvajao rastuća tržišta.

Pfizerov slučaj, kao i druge slične nagodbe (Johnson & Johnson, Smith & Nephew) dio su širokog obračuna s podmićivanjem kojim se multinacionalne kompanije služe u stranim zemljama, a kojim je pogođeno nekoliko vodećih svjetskih proizvođača lijekova, zaključuje Reuters.

AFP piše da su stotine hrvatskih liječnika upletene u korupcijsku istragu čiji je cilj lokalna farmaceutska tvrtka čiji su članovi uprave i ostali zaposlenici uhićeni u ponedjeljak. Ministar Ostojić izjavio je za francusku novinsku agenciju da su zaposlenici Farmala sa sjedištem u Ludbregu pritvoreni zbog sumnje u korupciju, najavljujući da će se istraga sada fokusirati na liječnike.

'Akcija će se sada sukcesivno, kako se ne bi ugrozio zdravstveni sustav, usmjeriti na oko 350 liječnika opće prakse kod kojih postoji sumnja u upletenost', rekao je Ostojić.

AFP prenosi izvještaj HRT-a, prema kojemu je zajedno sa 30 zaposlenika Farmala uhićen i šef Dražen Dedi.

Borba protiv korupcije ključna je za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, najavljeno za srpanj 2013, navodi AFP, dodajući da je USKOK-ova akcija Hipokrat prva takve vrste u bivšoj jugoslavenskoj republici, gdje radi oko 5.000 liječnika opće prakse.

Agencija Bloomberg, kojoj je Ostojić također osobno potvrdio uhićenje menadžera Farmala zbog navodnog podmićivanja liječnika u svrhu propisivanja njihovih lijekova, podsjeća da je Farmal 2011. postao članom Dermapharma AG, njemačkog proizvođača lijekova sa sjedištem u Münchenu.