BERBA U SLAVONIJI I PODRAVINI

Hrvatski duhani: Ovogodišnji urod devet tisuća tona

21.07.2014 u 11:44

Bionic
Reading

Na sirovinskom području tvrtke Hrvatski duhani u Podravini i Slavoniji u tijeku su prve ovogodišnje berbe duhana na ukupnim proizvodnim površinama od 3.755 hektara kod 952 proizvođača duhana

Na sirovinskom području tvrtke Hrvatski duhani u Podravini i Slavoniji u tijeku su prve ovogodišnje berbe duhana na ukupnim proizvodnim površinama od 3.755 hektara kod 952 proizvođača duhana.
Ukoliko budu povoljne vremenske prilike očekuje se da bi ukupni ovogodišnji urod mogao iznositi oko 9.000 tona duhana, izvjestili su iz Hrvatskih duhana, tvrtke iz sastava Adris grupe.

Predviđeno je u suhome ratarenju na 3.264 hektara ostvariti prosječni prinos od 2,3 tone po hektaru duhana tipa virginia, a na navodnjavanim površinama od 403 hektara prosječni prinos od 3,5 tona po hektaru. Kod duhana tipa burley na proizvodnim površinama od 491 hektar planira se ostvariti prosječni prinos od 2,6 tona po hektaru.

Ocjenjujući početak prvih ovogodišnjih berbi duhana predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Mirko Boić naglasio je da će proizvođači ove godine imati više posla oko otprašivanja i pripreme duhana iz donjih branja za otkup zbog obilnih kiša jer je u Podravini i Slavoniji u prvoj polovici ove godine palo je više od 600 litara kiše.

Iz sljedećih berbi može se očekivati duhan visoke i ujednačene kvalitete, što će pridonijeti uspješnoj ovogodišnjoj berbi duhana na cijelom sirovinskom području Hrvatskih duhana, kazao je Boić.