zadnje pripreme

Niste sigurni na koje biralište trebate izaći? Ovdje provjerite koje je vaše biračko mjesto

11.04.2024 u 14:09

Bionic
Reading

Na parlamentarnim izborima za tjedan dana hrvatski će birači svoje pravo moći ostvariti na 6884 biračka mjesta, a mi vas podsjećamo kako možete provjeriti koje je vaše biračko mjesto te jeste li uopće na popisu birača

Nakon što je u ponedjeljak zaključen popis birača, jasno je da će za tjedan dana pravo na glasanje na biralištima imati 3.733.283 birača. Od toga ih je s prebivalištem u Hrvatskoj 3.511.086, a bez prebivališta 222.197 birača te su se unaprijed morali aktivno registrirati. Birača s prebivalištem u Hrvatskoj koji će glasati u inozemstvu - prethodno registriranih - ove je godine 13.361.

Svi oni glasat će na 6884 biračka mjesta, što je 115 manje nego na prethodnim izborima. U Hrvatskoj, odnosno u deset izbornih jedinica, bit će otvorena 6544 biračkih mjesta, a u 11. izbornoj jedinici, odnosno diljem svijeta, njih 110. Ostatak se odnosi na privremeno upisane birače u Hrvatskoj koji će glasati na 102 posebna biračka mjesta, birače u ustanovama socijalne skrbi koji će glasati na 91 mjestu, zatvorenici na 28, pomorci na 15 te birači u Oružanim snagama RH na dva posebna biračka mjesta.

Svi oni koji žele provjeriti svoje podatke u registru birača te koje je točno njihovo biračko mjesto mogu to učiniti na posebnim stranicama Ministarstva uprave.

Oni koji znaju u kojoj se izbornoj jedinici nalaze svoje biračko mjesto mogu potražiti i na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, a na njima se nalazi i popis posebnih biračkih mjesta.

>>> Interaktivnu kartu izbornih jedinica pogledajte u nastavku. Klikom na svaku jedinicu otvara se prozor s čelnicima lista najvećih stranaka.

embed kod intereaktivne karte: