AUSTRIJANCI UPOZORAVAJU

Hrvatske ceste su najopasnije u Europi!

kapela_prometna2-281109

kapela_prometna2-281109

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ante Baranic

Austrijski prometni klub (VCO) proglasio je hrvatske ceste najopasnijim u Europi. Sa 150 poginulih na milijun stanovnika Hrvatska je na vrhu crne liste nastradalih u prometnim nesrećama, piše Jutarnji list

Na drugo mjesto VCO je svrstao Poljsku sa 143, a na treće Bugarsku sa 139 poginulih na milijun stanovnika. Austrija je, sa 633 poginula u 2009. godini, u sredini, a najsigurnije su ceste u Nizozemskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Švicarskoj.

Članak koji je o Hrvatskoj objavio list Croatian Times poziva se i na istraživanje Austrijske motozajednice (ARBO), prema kojem će čak 18 posto Austrijanaca koji ovog ljeta automobilom krenu na odmor ići u Hrvatsku te ih je pozvao na oprez. Samo u prva četiri mjeseca ove godine na hrvatskim su prometnicama, prema statistikama MUP-a, život izgubile 124 osobe, 726 ih je teško ozlijeđeno, a gotovo četiri tisuće lakše.

Prema podacima MUP-a, 2008. su na hrvatskim cestama smrtno stradala 64 strana državljana, 267 ih je teško, a 938 lakše ozlijeđeno. Poginulo je najviše Slovaka, a slijede državljani BiH, Srbije te Češke.

Po broju ozlijeđenih na cestama VCO je na prvo mjesto svrstao Sloveniju. Slijede Austrija, Belgija, Njemačka i Hrvatska. Najmanje ozlijeđenih je u Danskoj - 757 na milijun stanovnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi