UBOJITA KOMBINACIJA

Hrvatska znanstvenica iz SAD-a objašnjava fenomen Irme: Neće biti dobro

10.09.2017 u 09:04

Bionic
Reading

Željka Fuchs, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, koja se među ostalim bavi i istraživanjem uragana, komentirala je iz Santa Fea uragan Irmu, upozoravajući da je specifičan po tome što je izrazito i jak i velik, a ta kombinacija veoma je rijetka u slučaju uragana.

Kategorija Irme trenutno je 4, no upravo zbog veličine tog uragana kategorija nije toliko bitna i u svakom slučaju neće biti dobro, upozorila je Fuchs za HRT.

'Nikada ne želimo povezati samo jedan događaj s klimatskim promjenama jer je to statistički netočno. Ono što znanstvena zajednica može reći je da su klimatske promjene utjecale na intenzitet uragana, odnosno kada dođu jačeg su intenziteta.

Ono što je najnovije u našem radu je da kada jednom uđemo u obrazac oluja i aktivnih urgana onda se oni i nastavljaju. To se sada dobro vidi na primjeru Irme i Josea koji ga slijedi', objasnila je hrvatska znanstvenica s američkom adresom.

Uragan Harvey, koji je nedavno pogodio Teksas, bio poseban po tome što je dugo stajao iznad Teksasa i time poplavio Houston. Irma izgleda isto kao da će biti stacionarna.

  • +25
Apokaliptični prozori nakon uragana Harvey Izvor: Reuters / Autor: RICK WILKING

Klimatskim promjenama i globalnim zatopljenjem imat ćemo izmjene ekstremnih situacija - vremena kad će biti puno oborina i vremena kad će biti suša, najavila je Fuchs.

  • +17
Posljedice uragana Harvey Izvor: Reuters / Autor: ADREES LATIF