ZAJEDNO SA SUSJEDIMA

Hrvatska zemlja s manjkavom demokracijom

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.12.2011 15:24
  • Objavljeno 17.12.2011 u 15:24
Kosoričina Vlada obiteljski foto u Saboru

Kosoričina Vlada obiteljski foto u Saboru

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Šuvar

Hrvatska se ove godine po indeksu demokracije nalazi na 53. mjestu među 167 zemalja, isto kao i prošle godine, doznaje se u subotu iz izvješća "The Economist Intelligence Unit-a" (EIU) naslovljenog "Demokracija pod pritiskom".

EIU je analitički odjel grupacije Economist koja izdaje poznati tjednik "The Economist". Indeks demokracije se određivao prema pet pokazatelja: izborni proces i pluralizam, građanske slobode, funkcioniranje vlade, političko sudjelovanje i politička kultura.

U izvješću su zemlje svrstane u četiri kategorije: potpuna demokracija (prvih 24 zemlje), manjkava demokracija, hibridni režimi i autoritarni režimi. Hrvatska se nalazi u skupini zemalja s manjkavom demokracijom, zajedno sa svim susjednim državama.

Od zemalja u središnjoj i jugoistočnoj Europi najbolja je prošla Austrija koja se nalazi na 13. mjestu, u kategoriji zemalja s potpunom demokracijom, te Slovenija koja se nalazi na 30. mjestu, ali već spada u zemlju s manjkavom demokracijom. Mađarska je 49. Bugarska 52., Rumunjska 53., Srbija 64. Makedonija 73., Crna Gora 74., Albanija 84., a BiH 95. Susjedna Italija se također nalazi u društvu zemalja s manjkavom demokracijom, na 31. mjestu.

Prvih pet mjesta na listi 176 zemalja pripalo je Islandu, Danskoj, Švedskoj i Novom Zelandu, dok posljednjih pet mjesta zauzimaju Mianmar, Uzbekistan, Turkmenistan, Čad i Sjeverna Koreja. Njemačka je zauzela 14., a SAD 19. mjesto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi