SMANJEN UROD

Hrvatska uvozi višnje iz Srbije i Mađarske?!

05.07.2010 u 10:09

Bionic
Reading

Zbog i do 40 posto smanjenog uroda višanja na plantažama domaćih proizvođača, koje su pretrpjele velike štete uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, tvrtka Hlad, koja se bavi otkupom, preradom i skladištenje voća, ove je godine primorana uvesti višnje iz Srbije i Mađarske

Slavonskobrodska tvrtka pod višnjom ima 40 ha vlastitih nasada te još 180 ha ugovorene proizvodnje u kooperaciji, a ove će godine preraditi oko 3.000 tona svježih višanja.

Već iduće godine u Hladu planiraju povećati prerađivačke kapacitete na pet tisuća tona, kako bi se pripremili za plimu nekoliko tisuća hektara novih višnjika, koji su rezultat poticajnih mjera u poljoprivredi.

No, iako se konstantno podižu novi nasadi, ovogodišnji smanjen urod višnje, još je jednom ukazao na ozbiljan propust domaćih, individualnih proizvođača višanja koji još uvijek ne ulažu dovoljno u zaštitu svojih plantaža, zbog čega urod direktno ovisi o vremenskim (ne)prilikama.

Prošle je godine tako urod bio znatno smanjen zbog suše, dok je pak ove godine, zbog prevelikih oborina i tuče, smanjen i do 40 posto u odnosu na 2009, tvrdi Ruža Rončević, direktorica tvrtke Hlad koja samo deset posto prerađene višnje plasira na domaćem tržištu, dok je preko 90 posto za potrebe inozemnog tržišta.


Rast cijena od 50 posto

Ovogodišnji urod smanjen je također i u zemljama regije, zbog čega je cijena za kilogram porasla za čak 50 posto u odnosu na lanjsku, pa tvrtke prerađivači, za kilogram višnje prve klase uvezene iz Srbije sada moraju izdvojiti 30 centi, dok je cijena svježih višanja na hrvatskom tržištu tri kune po kilogramu.

Iako je u ovogodišnjem urodu mala količina višanja čiste prve klase, za slavonskobrodsku tvrtku to ipak ne predstavlja problem jer zahvaljujući širenju djelatnosti, mogu iskoristiti doslovno sve od voća prve klase, preko voća lošije kvalitete, pa sve do koštica.

Naime, osim u Hrvatskoj, tvrtka Hlad je prisutna i u Srbiji gdje je, zajedno s jednim investicijskim fondom, 60 postotni vlasnik tvrtke koja raspolaže s dvije hladnjače kapaciteta oko šest tisuća tona.

U paketu srbijanske tvrtke bila je i tvornica čokolade, no umjesto nje, u Hladu su se odlučili za preorijentaciju, te je napravljena nova tvornica za proizvodnju koncentrata, odnosno za preradu intenzivno obojenog voća, jagoda, višanja, malina i kupina.

Zajedno sa svojim austrijskim partnerom, tvrtka Hlad je u spomenuti projekt investirala 20 milijuna eura, a proizvodni je kapacitet nove tvornice, u čiju je opremu uloženo čak 10 milijuna eura, oko 30.000 tona.

Izvoze se i koštice

Upravo se ta investicija pokazala kao pun pogodak jer danas omogućava slavonskobrodskoj tvrtki da maksimalno iskoristi sve voće koje otkupi, pa se tako voće koje nije prve klase koristi za proizvodnju koncentrata i slično.

U tvrtki ne bacaju čak ni koštice višnje koje također izvoze u zapadne zemlje, gdje služe kao sirovina za proizvodnju energije u tamošnjim bio-energanama.
Da bi zapuštene pogone nekadašnje brodske Hladnjače, osposobila za proizvodni proces, tvrtka Hlad je u samom startu uložila tri milijuna kuna, a u obrtna sredstva, suvremenu opremu i nasade voća uloženo je preko 22 milijuna kuna.

Moderna tvrtka danas, osim preradbenih kapaciteta, raspolaže i sa 12.000 tona skladišnog prostora. Hladnjača ima potpuno opremljene linije za pripremu višnje za smrzavanje kapaciteta pet tona na sat, a uslužno skladištenje u tvrtki se obavlja tijekom cijele godine, što zahtijeva i konstantna nova ulaganja u tehnologiju, kako bi tvrtka zadržala visoku konkurentnost na svjetskom tržištu.