NAPOLITANO NA PANTOVČAKU:

'Hrvatska ulazi u EU u iznimno teškom trenutku'

14.07.2011 u 13:13

Bionic
Reading

Nakon bilateralnog sastanka predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i Italije Giorgia Napolitana, izraženo je zadovoljstvo međusobnim odnosima koji su okarakterizirani iznimno dobrima i u političkoj i u gospodarskoj sferi

Spomenuta je nužnost daljnjeg produbljivanja ekonomske suradnje, pa su zato važni i zajednički projekti poput Jadransko-ionske inicijative.

Ipak, u centru zanimanja javnosti svakako je ekonomska situacija u Italiji koja prijeti stabilnosti eurozone. Napolitano je izrazio zadovoljstvo što je u Italiji postignut dogovor svih stranačkih opcija oko plana koji bi trebao donijeti stabilnosti, ali i rast i razvoj. 'Trebat ćemo poštovati rokove kako bi se plan ostvario', rekao je Napolitano, ali i dodao da je kriza na mnogo široj razini te se na svjetskoj razini treba pronaći rješenje.

Predsjednik Josipović je izrazio zadovoljstvo što je ekonomska suradnja dviju zemalja na vrlo visokoj razini i Italija je jedan od naših najvažnijih partnera.

'Italija je prihvatila poštovanje Osimskih sporazuma, a Hrvatska će platiti obveze koje iz njih proizlaze', rekao je predsjednik. Također je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da će povrat imovine moći tražiti i Talijani koji nisu obuhvaćeni Osimskim i Rimskim sporazumima koje je Italija potpisala s tadašnjom Jugoslavijom, a koje je Hrvatska bila dio. 'Povijest prihvaćamo i shvaćamo, a zajednički gledamo u budućnost', rekao je hrvatski predsjednik.

Napolitano je istaknuo da Hrvatska ulazi u Europsku uniju u teškom trenutku kad je riječ o gospodarskom i financijskom sektoru.

'U današnjem svijetu koji se neprestano mijenja žarište se premjestilo izvan Europske unije, u Aziju, i neka europska zemlja može imati težinu samo kroz institucije Europske unije', smatra Napolitano. Dva predsjednika složila su se s time da se Europska unija treba nastaviti širiti i na ostatak regije zapadnog Balkana jer, kako je rekao Napolitano, 'Europska unija ne smije biti zatvorena, već treba biti otvorena kako bismo ostvarili cilj da Europa bude važna u svijetu'. Također je bilo govora o položajima manjina, talijanske u Hrvatskoj i hrvatske u Italiji, koji su ocijenjeni dobrima.

NAPOLITANO U SABORU POHVALIO DVOSTRUKO PRAVO GLASA ZA TALIJANSKU MANJINU

Nakon što je na Pantovčaku porazgovarao s predsjednikom Ivom Josipovićem, talijanski predsjednik Giorgio Naplitano u Saboru se susreo i s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, nakon čega se obratio i saborskim zastupnicima. Pred parlamentom koji je usklađujući zakone aktivno sudjelovao u pristupanju Europskoj uniji, Napolitano je kazao kako je ulazak Hrvatske kao 28. članice veliko povijesno postignuće.

'To ste postigli ustrajnošću, upornošću u šest godina, u kojima su bili teški i složeni pregovori i zato se možete ponositi tim putem koji vas je prvo doveo do Atlantskog saveza, a zatim do Europske unije. Ali za one koji postaju članice Europske unije izazovi se nastavljaju, to je jedan stalni rad, koji je često puta naporan kako za stare, tako i za nove članice. Pripadati Europskoj uniji ne daje vam nikakvu rendu, zato sam uvjeren da će Hrvatska biti uzorna članica Europske unije i sada je na njoj da to i dokaže', kazao je Napolitano

Kazao je kako i Italija i Hrvatska moraju stremiti europskoj integraciji i drugih država Balkana. 'Europska i atlantska perspektiva Balkana za nas je stalni strateški prioritet i to je cilj vanjske politike Italije. To je jedan cilj koji smo zagovarali, bez ublažavanja teškoća izazova koji su se postavljali i pred nas kako bi postali članicom EU. Nijedna balkanska zemlja ne smije se smatrati i ne smije se na nju gledati drukčije od ostalih država koje su već ušle u EU. Sve te male, ali i velike zemlje pozvane su na suradnju s istim i jednakim dostojanstvom. Integracija Balkana neophodna je zbog stabilnosti i kompaktnosti Europe, zemljopis i povijest to čine našim interesom, interesom članica EU, ali i onih koji žele postati članicama', poručio je Napolitano

Prisutnost talijanske manjine u Istri, ali i hrvatske manjine u Italiji još je jedna vrsta mosta između Italije i Hrvatske, kazao je Napolitano. 'Talijanska manjina u Istri i Dalmaciji te Rijeci uživa u punom poštovanju temeljna prava, financijsku potporu hrvatske vlade, ali sada imaju i tzv. dvostruko pravo glasa, odnosno mogućnost da se opredijele za manjinskog kandidata, a istovremeno za stranačke liste. To su vrlo važna postignuća koja duboko cijenim. Postignuti rezultati, kada je riječ o dvojezičnosti, vrlo su značajni. Sve talijanske vlade su zagovarale i odlučno podržavale mjere kako bi se zadržao i očuvao talijanski jezik i kultura na ovim prostorima', zaključio je Napolitano.