MINISTARSTVO ODGOVARA KRITIČARIMA

Hrvatska ulaže u humanističke znanosti najviše u Europi

19.12.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Posljednjih nekoliko tjedana dekani, fakultetska vijeća, druga tijela i pojedini znanstvenici iz humanističkog područja upućuju mnogobrojne dopise najvišim dužnosnicima u državi te javnosti, izražavajući zabrinutost za položaj svoje struke u Hrvatskoj. Ponovno iznose svoja stajališta, pa se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ovim putem očituje o tim stajalištima

'Dio predstavnika institucija koje djeluju na području humanističkih znanosti ističe da su humanističke znanosti očito diskriminirane. Za MZOS su sva područja znanosti i svi znanstvenici jednako važni, pa nema potrebe da se među područjima znanosti ili između javnih visokoškolskih ustanova i javnih znanstvenih instituta stvara antagonizam. Takve pokušaje smatramo kontraproduktivnim i suprotnim težnji MZOS-a za suradnjom sa svim institucijama sustava na najvišim razinama akademske rasprave', odgovoreno im je iz Ministarstva.

Također, u odgovoru je iscrpno i detaljno objašnjeno sve što MZOS čini na polju razvoja i uloženih sredstava namijenjenih znanosti i istraživanju u humanističkim znanostima, direktno suprotstavljajući tezu o zapostavljanju istih podatkom kako RH ukupno izdvaja iznimno visokih i prema ostalim područjima znanosti iznadproporcionalnih 20,4 posto ukupnih sredstava namijenjenih znanosti i istraživanju u humanističkim znanostima. A to je najviši postotak ulaganja u humanističke znanosti u Europi, gdje je taj postotak niži od 10 posto!

Usto naglašavaju i to da u sustavu znanosti i visokog obrazovanja RH u području humanističkih znanosti radi ukupno 835 znanstvenih i znanstveno-nastavnih djelatnika u ekvivalentu pune zaposlenosti. 'To čini 15 posto svih znanstvenika u RH, te od ukupno 2.458 znanstvenih novaka koji primaju potporu MZOS-a, iz područja humanističkih znanosti ih je 468 (179 samo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu), što čini iznadproporcionalnih 19 posto', stoji u odgovoru MZOS-a.

MZOS tako u potpunosti odbacuje optužbe na njihov račun, a u odgovoru na rečene, mnogobrojne dopise akademika s područja humanističkih znanosti, uz navedeno, nabrojali su do zadnje statističke pojedinosti sve što, kao potporu navedenoj akademskoj zajednici MZOS čini posljednjih godina. Tih je brojki previše da bi se sve navele u ovom tekstu, ali očito su vrlo iznervirani 'čačkanjem' po njihovoj aktivnosti prema humanističkim znanostima ovim odgovorom udarili ili željeli udariti packu znastvenicima humanističkih znanosti, dekanima, fakultetskim vijećima i svim ostalim nezadovoljnicima čije su pritužbe primali.


'U vezi s time važno je istaknuti da će, prema Državnom proračunu za 2013. godinu koji je nedavno usvojen u Saboru ukupna sredstva za znanost i tehnologiju u iznosu od oko 1,06 milijardi kuna te za financiranje znanstvenih projekta u iznosu od 110 milijuna kuna ostati na istoj razini kao i u 2012. godini. Usto, očekuje se da će već u proljeće 2013. godine novoosnovano Upravno vijeće Hrvatske zaklade za znanost pokrenuti novi ciklus projektnog financiranja znanstvene djelatnosti – još jedan od instrumenata povlačenja državnih institucija iz izravnog upravljanja sustavom', naglašavaju iz MZOS u svom dopisu akademicima.

'Na kraju izražavamo čuđenje što se pojedini fakulteti izravno obraćaju najvišim državnim instancama kako bi upozorili na ono što oni percipiraju kao teškoću. To je način komunikacije dvojbene primjerenosti, osobito kada te teškoće, kao što je razvidno iz navedenih mjerljivih pokazatelja, ne nalaze uporište u činjenicama. Stoga ih pozivamo da svoja stajališta izraze sveučilišnim tijelima i za to predviđenim institucijama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, pri čemu im Ministarstvo uvijek stoji na raspolaganju', zaključili su u MZOS-u.