BRANKO BAČIĆ

Hrvatska ulaže 10 milijardi eura u zaštitu prirode

30.10.2012 u 16:45

Bionic
Reading

U upravljanje vodama, gospodarenje otpadom i zaštitu zraka Hrvatska će do 2025. godine uložiti gotovo 10 milijardi eura, istaknuto je danas tijekom posjeta izaslanstva odbora za okoliš Europskog parlamenta Hrvatskom saboru.

Najviše novca uložit će se u upravljanje vodama, oko 4,5 milijardi eura, te 3,5 milijarde za gospodarenje otpadom, dok će 2 milijarde eura biti uložene u zaštitu zraka, izjavio je nakon sastanka predsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Branko Bačić pojasnivši da je riječ o usklađivanju hrvatskog s europskim zakonodavstvom.

Izaslanstvo europskog Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI) zanimalo se za spremnost hrvatskog energetskog sustava za uvođenja strožih kriterija zaštite okoliša, a nakon sastanka voditelj izaslanstva Jo Leinen istaknuo je optimizam, uvjeren da će Hrvatska zadovoljiti europske standarde u kvaliteti namirnica, te zaštiti vode i zraka.

Bačić je podsjetio da je Hrvatska privremeno zatvorila pregovaračko poglavlje 27 o okolišu, tražeći prijelazno razdoblje za područja koja zahtijevaju velike investicije, poput uređaja za obradu otpadnih voda, obradu otpada i zaštita od industrijskog zagađenja. Podsjetio je i da je u Hrvatskoj dosad sanirano 150 deponija komunalnog otpada, a u tijeku je i izgradnja dva centra za gospodarenje otpadom u vrijednosti 100 milijuna eura.

Članica Odbora Mirela Holy izvijestila je o pripremi zakona o obnovljivim izvorima energije, koji će pojednostaviti složenu proceduru, sada reguliranu s pet zakona.

Izaslanstvo europskog odbora sastalo se i s članovima saborskog Odbora za poljoprivredu, a predsjednik Petar Čobanković izložio im je postignuća u proizvodnji hrane, posebno u sektoru mljekarstva gdje su, istaknuo je, usvojeni najviši standardi u kontroli kvalitete mlijeka.

'Cijena mlijeka je uvjetovana kvalitetom, tako da danas imamo preko 90 posto mlijeka koje zadovoljava najviše EU standarde', istaknuo je. Goste iz Europskog parlamenta interesirao je i sustav nadzora i kontrola roba na graničnim prijelazima koji bi trebao profunkcionirati 1. siječnja 2013. te implementacija novih europskih direktiva za označavanje prehrambenih proizvoda.

Izaslanstvo Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta, koje boravi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj, danas bi se trebalo sastati i s članovima saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.