RUSKI VLASNICI

Hrvatska tvrtka ulaže 1,2 milijardi kuna u nuklearku u Finskoj

  • Autor: An.S/M.D.
  • Zadnja izmjena 01.07.2015 21:20
  • Objavljeno 01.07.2015 u 17:04
Zagrebačko sjedište tvrtke Migrit grupa

Zagrebačko sjedište tvrtke Migrit grupa

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Tvrtka Migrit solarna energija, s jednom zaposlenom osobom i sjedištem u Zagrebu, uložit će 1,2 milijarde kuna u projekt gradnje nuklearne elektrane Hanhikivi-1 u Finskoj. Za taj novac imat će 8,89 posto udjela u projektu te nuklearne elektrane ukupne snage 1,2 GW, što je gotovo dvostruko više od NE Krško, koja ima 696 MW instalirane snage

Malo poznata Migrit solarna energija jedna je od dviju tvrtki naziva Migrit, koje su registrirane u Hrvatskoj. Osnovana je 2011, a vlasnik je solarne elektrane u Orahovici, koja godišnje proizvodi 560 tisuća kWt struje. Ima jednu zaposlenu osobu, 1,38 milijuna kuna prihoda u 2014. godini, dobit od 157 tisuća kuna, a na čelu joj je Oksana Dvinskykh.

Tvrtka je u vlasništvu ruskog kapitala, a poslužit će Rosatomu da ispuni uvjete po kojima 63,75 posto kapitala u tvrtki koja gradi nuklearku, mora biti iz 'domaćih izvora'. Kako je Hrvatska članica EU, Finci je računaju kao domaći izvor.

Fennovoima, tvrtka koja je naručitelj nuklearne elektrane Hanhikivi-1, podnijela jezahtjev za dobivanje dozvole za izgradnju elektrane, priopćilo jefinsko Ministarstvo rada i ekonomije. Ministar ekonomije Finske Olli Rehn podcrtaoje da dozvola neće biti odobrena ako se ne postigne prag po kojem će 63,75 posto uloga biti iz 'domaćih izvora', što će biti detaljno provjereno. Naglasio je i da će za obradu zahtjeva biti potrebno najmanje dvije godine, javlja Ruski vjesnik. Rosatomtrenutno ima 34 posto dionica kompanije Fennovoima.Voimaosakeyhtio SF, tvrtka Fortum i konzorcij budućih kupaca električne energijenuklearne elektrane, imali su do nedavno preostale dionice.

No Fortum se povukao iz posla i Fennovoimanije imala dovoljno dioničara da dostigne prag od 63,75 posto udjela domaćih investitora, koji je izlaskom te kompanije spao na nedovoljnih 55,5 posto. Rosatom je mnogoočekivao od energokoncerna Fortum, koji je prethodno pristao uložiti u do 15 posto vrijednosti Fennovioime, čime bi se ispunili uvjeti finskog Ministarstva rada i ekonomije.

No pregovori između Rusa i Fortuma zapeli su jer je Fortum trebao kupiti hidroelektranu, koja se nalazi pod kontrolom Gazproma energoholdinga (GEH), gdje taj koncern posjeduje 29,5 posto. Nisu se uspjeli dogovoriti s Gazpromom, a rok prijave istekao je 30. lipnja.

Tu je uskočila Migrit solarna energija, koja će preuzimanjem udjela od 8,89 posto u investiciji popuniti 'domaću kvotu' i spasiti posao od kojeg Rosatom mnogo očekuje. Iz Migrit grupe priopćili su da su uprocesu dobivanja odobrenja finskih nadležnih institucija zasudjelovanje u projektu izgradnje nuklearke Hanhikivi 1.

'Ovakva akvizicija potvrda je i poticaj Migrit grupi, jer jeriječ o iznimno velikoj investiciji koja se prirodno nastavlja nadosadašnja ulaganja i ostvarenja poslovnih planova grupe', navodi se u priopćenju te tvrtke koja je, kažu, specijalizirana za proizvodnju, prijenos i distribucijuenergije proizvedene iz obnovljivih izvora.

'Trenutna vrijednost investicije je 158.513.600eura (oko 1,2 milijarde kuna), a financirat će se u suradnji s financijskim institucijama Eurpske unije koje već imaju iskustvo upravo u podržavanju energetskihprojekata. Hanhikivi 1 najmodernija je nuklearna elektrana koja će imatiiznimnu važnost na energetskoj karti Europe, čime bi se Migrit grupa, atime i Republika Hrvatska, pozicionirali kao važniji sudionici naeuropskom energetskom tržištu, smatraju u Migritu. Realizacija ovakveinvesticije bi sasvim sigurno utjecala i na pozitivna kretanja hrvatskogBDP-­a te pridonijela stabilnosti energetskog sustava Hrvatske', navodi se u priopćenju Migrita.

Kako piše Ruski vjednik, Migrit je u ovo ulaganje 'upao' u zadnji čas, jer su u Rosatomu obećali Fincima da će umjesto Fortuma pronaći zamjenske europske partnere. Ovo nije prvi put da ruski kapital pronalazi 'rupe' u regulativi. Po istom principu u 2010. u projekt bugarske nuklearne elektrane Belene pozvani su Fortum i francuska Altran Technologies, ističe za Ruski vjesnik Aleksandr Uvarov, šef nezavisnog izdanja AtonInfo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!