IVAN RUDE – PROTIVNIK NEOLIBERALIZMA

Hrvatska pred stečajem, je li stečajni upravitelj dobro rješenje?

02.12.2014 u 07:07

Bionic
Reading

Uz slogan 'Vrijeme je', predsjednički kandidat Ivan Rude u ponedjeljak je javnosti u Europskom domu u Zagrebu otkrio tek dio svog izbornog programa kazavši kako je vrijeme za jednu drugu Hrvatsku koju su građani sanjali i za koju su se borili te da ako građani podrže njega na izborima za predsjednika, podržat će sami sebe.

'Stvorit ćemo sustav i Hrvatsku koja pripada narodu, a ne otuđenim elitama. Vrijeme je da se kaže 'dosta' rasprodaji imovine, vrijeme je da se kaže 'dosta' moralnoj degradaciji', rekao je Rude, ne kazavši kako to planira učiniti s pozicije vrlo ograničenih predsjedničkih ovlasti. Plan kako svoje ideje provesti u djelo vjerojatno će učiniti drugom prilikom, jer kako je sam priznao, odnosno procijenio kako još nije vrijeme za otkrivanje detalja programa.

Iako je ranije za aktualne braniteljske prosvjede kazao da su kontroverzni, jer su se dogodili 'dijelom zbog ignoriranja braniteljskih struktura, ali i zbog toga što je dio branitelja izmanipuliran'.

'Braniteljski prosvjed nemoguće je bezrezervno podržati, ali ne može ga se bez rezerve niti odbaciti. Oni osjećaju gnjev jedne zaboravljene generacije, ali i društveno ignoriranje koje je dijelom opravdano zbog lažnih mirovina i sličnih propusta države iz vremena nakon rata. No, ne smijemo generalizirati jer generaliziranje vodi do sotonizacije, a onda je to opasno', rekao je u razgovoru za portal Šibenik.IN te pritom istaknuo kako Hrvatskoj ne treba novi SUBNOR.

No, niti mjesec dana nakon tog intervjua, Rude korigira svoje mišljenje mijenja retoriku i poručuje kako vladajući stvaraju animozitet prema braniteljima. 'Bacaju floskule na branitelje i čak se stvaraju manipulacije o dogovorenom ratu. Oni su majstori manipulacije i laži, a ja govorim istinu i ono što misli narod', kazao je.

Od čovjeka kojeg su radnici tvrtki u kojima je bio stečajni upravitelj nagovorili da bude njihov predsjednički kandidat očekivala bi se retorika kojoj će u fokusu biti obespravljeni i osiromašeni radnici, uništene tvornice te boom stečajnih postupaka u kojima se dalje likvidiraju tvrtke, a zadužene baca na ulicu. No, umjesto onoga što najbolje zna Rude se odlučio za populizam.

Podsjetimo, dakle, kako je Rude uopće ušao u predsjedničku utrku.

U dugačkoj listi od 85 tvrtaka u kojima je Ivan Rude bio u stečaju nalazi se i brodogradilište Nauta Lamjana d. d., koje je smješteno na zemljištu od 190 tisuća četvornih metara u Kalima sa svom potrebnom tehnologijom, opremom i radnom snagom za proizvodnju remont brodova. Otkako je u stečaju, tvrtka je 2009. imala 75 radnika, a sljedeće nijednog, ali je lani opet zapošljavala 27 radnika.

Nije to samo Rudina zasluga, jer je stečajnim upraviteljem imenovan tek početkom 2013., ali radnici su očito u njemu vidjeli dobrog direktora pa su prosvjedovali protiv njegove nedavne smjene. Zajedno sa zaposlenicima Imunološkog zavoda i Autotransporta iz Šibenika, javnim pismom pozvali su Rudu na kandidaturu za predsjednika što on nije odmah prihvatio, nego tek nakon kraćeg razmišljanja.

'Svojim ste nesebičnim radom za opće dobro i kroz ova naša poduzeća pokazali da ste jedan od rijetkih koji su u mogućnosti iz potpune propasti vratiti sustav u život, a što je najvažnije, vratiti ljudima posao, ponos i nadu u bolju budućnost', piše u pozivu radnika.

Rude je 67-godišnji pravnik iz Šibenika koji je prije dugačke karijere stečajnog upravitelja vodio vlastiti odvjetnički ured od 1996. do 2004., a nakon toga odvjetničko društvo Rude i partneri j. t. d. Radio je na osnivanju Nacionalnog parka Krka od 1986. do 1992., gdje je bio stručni suradnik za organizacijsko-pravna pitanja. Ranije, odmah nakon završetka Pravnog fakulteta u Splitu, službovao je deset godina kao šef odsjeka za stambene i komunalne djelatnosti. Tijekom studija nekoliko je puta radio u inozemstvu, u Belgiji u građevinarstvu, a dva puta bio je i pomorac.

U dosadašnjim intervjuima predstavlja se kao poštena osoba i stručnjak, a izražava gnušanje prema vladajućoj politici i poremećenim odnosima u gospodarstvu i društvenim vrijednostima. Kritizira liberalnu ekonomiju i slobodno tržište te njihove inačice na hrvatski kriminalni način, poput privatizacije velikog dijela poduzeća, korupcije i mita.

'Ušli smo u mračan, užasan logaritam po kojem nam što više prodajemo, dug više raste, što zdrav razum ne može razumjeti. Prodaja valjda treba imati nekakvog smisla, a mi tek vraćamo stare i stvaramo nove dugove. Nalazimo se u teatru apsurda', izjavio je u jednom intervjuu portalu Forum.tm, a na pitanje novinara o konkurenciji drugih predsjedničkih kandidata citira Kafku: 'Nestrpljivost je najveća ljudska mana. Sve ima svoje vrijeme', poručujući da mu ova kampanja nije zadnja avantura, nego da se politikom od sada želi dugoročno baviti.

Nakon što je u listopadu prihvatio poziv radnika da se kandidira rekao je da je svjestan koliko je predsjednička funkcija u hrvatskom političkom sustavu prilično nevažna i nemoćna, a svedena na protokolarnu figuru: 'Mene nije lako klonirati i sigurno ne bih bio fotokopija svih ovih kandidata. Funkcija predsjednika jest trivijalna, jedna obična parada, ali odgovornost koja se od mene traži je velika i čini mi se da je ozbiljno, dobro ću promisliti', kazao je za tportal.

Za financiranje kampanje kaže da će se osloniti na donacije onih koji su ga i pozvali u kampanju.