LOŠE POSLOVANJE

Hrvatska pošta kreće u štrajk!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 21.04.2010 13:22
  • Objavljeno 21.04.2010 u 13:22
utrka poštara

utrka poštara

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske najavili su danas jednodnevni štrajk u Hrvatskoj pošti (HP) za idući četvrtak, 29. travnja

Sindikati u najavi štrajka ističu da su se na to odlučili radi zaštite svojih članova čija je egzistencija ugrožena alarmantnim stanjem u poslovanju HP-a koje obilježava veliki pad broja poštanskih usluga i gubitak velikih korisnika.

Kao primjer dramatičnog pada opsega posla navode podatke o poslovanju zagrebačke sortirnice u koju je u siječnju 2009. na razradu prispjelo 23.020.446 običnih pismovnih pošiljaka, a u siječnju ove godine prispjelo samo 17.322.731 pošiljaka, što je smanjenje za 26 posto, a negativan trend nastavlja se i dalje.

Sindikati ističu kako su kontinuirano upozoravali poslodavca na pad opsega posla, no poslodavac je ta upozorenja ignorirao.

Odlučili smo se za štrajk da bismo upozorili na to da toliki gubitak poslova neminovno vodi u smanjivanje broja radnika, a ako se takva situacija nastavi do kraja godine mogle bi doći u pitanje i naše plaće, rekla je Hini predsjednica Hrvatskog sindikata pošte Jadranka Dumbović.

U HP-u je zaposleno još 10.700 radnika, a u protekle dvije godine njihov je broj smanjen za oko 1.500 ljudi.

Očekujemo da Vlada napokon odluči što će učiniti s Poštom, jer približava se vrijeme liberalizacije tržišta poštanskih usluga, što je obveza zbog ulaska u EU, a HP se u sadašnjem stanju, sa zastarjelom tehnologijom i organizacijom, ne može nositi s konkurencijom, ističe Dumbović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!