MINISTRI 43 ZEMLJE U DUBROVNIKU

Hrvatska organizira sastanak Unije za Mediteran

14.04.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Ministri zaštite okoliša iz 43 zemlje članice Unije za Mediteran (UfM) dolaze 21. i 22. travnja u Dubrovnik na konferenciju te međunarodne organizacije. Na skupu u zajedničkoj organizaciji hrvatske Vlade, Španjolske u ime Europske unije te supredsjedatelja UfM-a Francuske i Egipta, okupit će se ministri iz svih zemalja članica EU i mediteranskih zemalja

Središnja tema događaja bit će zaštita biološke raznolikosti na području Sredozemlja, jer je 2010. proglašena Međunarodnom godinom bioraznolikosti. Osim toga, ministri će raspravljati o stanju okoliša, regionalnoj suradnji, klimatskim promjenama, projektima održivog razvoja i brojnim drugim pitanjima.

Od osnivanja 2008. godine, otkad u procesu sudjeluje i Hrvatska, Unija za Mediteran pokušava provesti konkretne projekte temeljene na prekograničnoj suradnji. Jedan od takvih projekata je i Mediteranski solarni plan, koji je godinama raznim vladama predlagao Rimski klub (odnosno fundacija Desertec) da bi konačno postao jedan od prioriteta UfM od njezina osnivanja.

Ambiciozni plan predviđa postavljanje najsuvremenije tehnologije za iskorištavanje solarne energije u Sahari i transport energije u Europu te dobivanje desalinizirane vode za stanovništvo sjeverne Afrike. Istraživanja Njemačkog svemirskog centra (DLR) već su potvrdila da je Sunčeva energija dostupna na manje od 0,3 posto površine Sjeverne Afrike i Bliskog istoka dostatna za nepodmirene potrebe za energijom na oba kontinenta.

Pored ovog energetskog plana, prioriteti UfM su: pomorska sigurnost i zaštita na Mediteranu, razvoj autocesta, mora i spajanje luka, uklanjanje onečišćenja iz Mediterana, razvoj malog i srednjeg poduzetništva te visoko obrazovanje i istraživanje.

Europska unija za širenje suradnje u Euro-mediteranskom dijalogu među pet zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Europskoj uniji - Hrvatska, Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Turska – u okviru IPA fonda već je predvidjela 3,2 milijuna eura potpore za projekte na području okoliša, civilne zaštite i transporta.