SANADER PO OBIČAJU

'Hrvatska nije odustala od pregovora'

19.06.2009 u 14:03

Bionic
Reading

Premijer Ivo Sanader je otvarajući današnju sjednicu hrvatske Vlade odbacio tvrdnju slovenskog premijera da je Hrvatska nepristajanjem na izmjene prijedloga Ollija Rehna o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom odustala od daljnjih pregovora

ZAGREB - 'Mi smo prihvatili prijedlog europskog trija i povjerenika Rehna o kojem je raspravljao i Hrvatski sabor. No nakon toga Slovenci su došli s nekim amandmanima koji su bitno mijenjali raniji prijedlog', kazao je Sanader.

Dodao je da je čelnike Europske pučke stranke stoga upoznao s novim prijedlozima 'koji bi možda mogli olakšati situaciju' i prisiliti Sloveniju da deblokira pregovore.

Sanader je sa sjednice Vlade slovenski državni vrh još jednom pozvao da deblokira pregovore, ističući da se granični spor može riješiti i naknadno.

'Ukoliko blokada ostane, to nije samo udarac Hrvatskoj i našim susjedima koji u Uniju idu iza nas, nego prije svega europskoj ideji zajedništva, dobrosusjedstva, a ne ucjena, prijetnji i korištenja pozicije člana', kazao je Sanader.

Premijer je ustvrdio da je šestomjesečni zastoj pregovora dug period, ali da Hrvatska u to vrijeme nije izgubila tempo u priključenju Uniji te da je nastavila s reformama.

Kao primjer je naveo i nedavni dogovor sa socijalnim partnerima o kriterijima za međunarodne javne natječaje za privatizaciju brodogradilišta.