NAJAVA ŽENSKOG TRIBUNALA

Hrvatska nije kaznila nijedno ratno silovanje

29.10.2010 u 14:18

Bionic
Reading

Na inicijativu Centra za ženske studije, Vlada je osnovala radnu skupinu čiji je zadatak do kraja godine izraditi Nacionalni akcijski plan za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o ženama, miru i sigurnosti, poznatoj i kao 'ženska rezolucija'

Zanimljivo je da Hrvatska još uvijek nije donijela Nacionalni akcijski plan, a imaju ga, primjerice, Norveška i Island, zemlje koje nemaju tako burnu ratnu prošlost kao Hrvatska, kazala je izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić na predstavljanju nacrta tog plana održanog u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

Hrvatska jest potpisnica 'ženske rezolucije', no nezadovoljavajuće je njeno provođenje u praksi, o čemu je uz Borić govorila i saborska zastupnica SDP-a Mirjana Ferić Vac.

Kako je istaknula Rada Borić, Akcijski plan bitan je da bi se sanirale ratne traume kako žena, tako i muškaraca. Spominjući slučaj Foča, vođen protiv ratnih silovatelja kojima je dosuđeno 20, 18 i 12 godina zatvora, Borić je kazala da u Hrvatskoj nije procesuiran nijedan slučaj ratnog silovanja.

'Ratna silovanja su zaboravljena', kazala je Borić i dodala da je na regionalnom nivou pokrenuta inicijativa za osnivanje svojevrsnog ženskog tribunala, po uzoru na primjer iz svijeta. Cilj tog tribunala, koji bi trebao zaživjeti do 2012, bit će rasvjetljavanje priča maltretiranih i silovanih žena te zalječenje njihovih rana.