ČLANAK U NEW YORK TIMESU

Hrvatska neće slati vojsku u BiH

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.03.2009 11:29
  • Objavljeno 01.03.2009 u 10:57
Vojna vježba američki i hrvatski vojnici

Vojna vježba američki i hrvatski vojnici

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) izjavilo je u subotu, reagirajući na članak objavljen u The New York Timesu, da Hrvatska ni pod kojim uvjetima neće slati vojsku u BiH te je tekst u tom uglednom američkom dnevnom listu ocijenilo 'vrlo površnim'

'Hrvatska se ni pod kojim okolnostima neće odlučiti za slanje vojske u BiH', izjavio je u telefonskom razgovoru za Hinu glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun. 'Članak u kojem se to spominje toliko je površan da ga nije vrijedno komentirati', dodao je Dragun.

The New York Times objavio je u petak opširan tekst o 'krhkom' miru u BiH i željama bosanskih Srba da proglase neovisnost Republike Srpske (RS). List prenosi izjavu Srećka Latala iz Balkanske istraživačke mreže da će, ako RS proglasi neovisnost, Hrvatska odgovoriti slanjem vojnika u BiH, a da će Bošnjaci posegnuti za oružjem.
Dragun je istaknuo da Hrvatska podupire suverenitet i teritorijalnu cjelovitost BiH s tri jednakopravna konstitutivna naroda, kao i reforme temeljene na zajedničkim naporima političkih snaga u BiH i međunarodne zajednice koje dovode do funkcionalnog ustroja države.

U MVPEI-u smatraju da će pregovori o budućem ustroju BiH, ako se ključni politički čimbenici budu uvažavali u atmosferi dijaloga, sigurno dovesti do prihvatljivog rješenja za sva tri konstitutivna naroda i sve političke opcije.
Hrvatska će poštovati taj dogovor i priželjkuje da izmjene ustava zajamče tamošnjim Hrvatima ravnopravan status, učinkovitu zaštitu vitalnih nacionalnih interesa te ravnopravno sudjelovanje u svim razinama vlasti, rekao je Dragun.

U razgovoru za Jutarnji list od subote premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da se u pregovorima o ustavnim promjenama zalaže za pravo RS-a na samoopredjeljenje do odcjepljenja, jer je to demokratsko dostignuće federalnih i složenih država. On ipak drži da se odcjepljenje ne bi moglo proglasiti jednostrano, nego tako da se postigne dogovor o disoluciji unutar BiH.

Opovrgnuo je navode da se RS naoružava i istaknuo da ima puno povjerenje u NATO koji bi svojom intervencijom vrlo brzo lokalizirao moguću eskalaciju nasilja u BiH.

 

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi