ŠUKER S MMF-OVCIMA

'Hrvatska ne razmišlja o 'stand by' aranžmanu'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.04.2009 11:55
  • Objavljeno 24.04.2009 u 22:48
Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrej Svoger

Hrvatska je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobila dobre ocjene za rebalans proračuna i svoju fiskalnu i monetarnu politiku i u ovome trenutku ne razmišlja o 'stand by' aranžmanu s MMF-om, izjavio je hrvatski ministar financija Ivan Šuker nakon razgovora s visokim dužnosnicima MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu

"Misija MMF-a bila je prije nekoliko tjedana u Hrvatskoj i oni su dali vrlo dobre ocjene o rebalansu proračuna, o fiskalnoj i monetarnoj politici i stanju financija. Tragom te ocjene mi u ovome trenutku uopće ne razmišljamo o stand by aranžmanu s MMF-o, rekao je Šuker nakon sastanka s izvršnim direktorom MMF-u Age Bakkerom, voditeljem misije MMF-a za Hrvatsku Athanaiosom Arvanitisom, te direktorom Ureda za Europu Marekom Belkom.

U izjavi za hrvatske novinare Šuker je istaknuo da su te ocjene potvrđene i na sastancima koje hrvatsko izaslanstvo ima na proljetnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke koji se ovoga vikenda održava u Washingtonu.

"U vremenima koja dolaze moramo biti itekako oprezni kako bi mogli računati na nova sredstva koja će biti ponuđena na svjetskom tržištu, od institucionalnih banaka" i drugih izvora, kazao je, komentirajući prognoze MMF-a o početku globalnog oporavka u prvoj polovici 2010', kazao je Šuker.

Na pitanje može li se Hrvatska kvalificirati za novu fleksibilnu kreditnu liniju MMF-a, namijenjenu zdravim gospodarstvima, koju su do sada koristili Meksiko, Poljska i Kolumbija, on je odgovorio potvrdno.

"To je tzv. linija predostrožnosti. Hrvatska je sada u poziciji da ne treba tražiti pomoć gdje će joj se diktirati uvjeti. Smatramo da smo proveli dovoljno strukturnih promjena i dobar rebalans proračuna da možemo zatražiti sredstva kao i ostali koji nisu u ovom trenutku u većim problemima", istaknuo je Šuker.

Hrvatski ministar odbacio je ovotjedno izvješće američkog magazina USA News & World Report, koji je Hrvatsku uvrstio među 10 zemalja svijeta s najvećim gospodarskim teškoćama. "Taj napis nije ničim utemeljen, on je zlonamjeran", rekao je Šuker.

Na traženje da komentira navode kako hrvatska vlada izbjegava 'stand by' aranžman s MMF-on zbog skorih lokalnih izbora, potpredsjednik Svjetske banke za Europu i srednju Aziju Shigeo Katsu rekao je da je "u ovakvoj financijskoj krizi svaka financijska pomoć dobrodošla" i da MMF kad daje sredstva traži makroekonomsku disciplinu, ali "zašto ne?"

Komentirajući novu prognozu MMF-a o stezanju hrvatskog gospodarstva za 3,5 posto u 2009., Šuker je kazao da Hrvatska ostaje kod svoje prognoze o negativnih dva posto, ali će se za mjesec, dva moći konkretnije govoriti o prognozi do kraja godine, dok za sada "preko rashodne strane proračuna i potrošnje, situaciju treba držati pod kontrolom".

Na brifingu o stanju u široj regiji, Shigeo Katsu je ukazao na problem niske solventnosti Hrvatske, koja je po vanjskoj zaduženosti treća među 37 zemalja, s dugom koji je preko 85 posto BDP-a. Naglasio je da su rezultati turističke sezone kratkoročno ključni za Hrvatsku, obzirom na orijentiranost njezinog gospodarstva na usluge.

Ministar Šuker je ocijenio da turistička sezona neće biti kao prošle godine, ali da ne bi trebalo doći do "značajnijeg podbačaja", a to će itekako utjecati na stanje u Hrvatskoj".

Na upit o mogućem kašnjenju povrata poraza zbog finacijske krize, naglasio je kako "nema razloga da kasni jer svi građani trebaju dobiti svoj povrat kao i prethodnih godina". Radi se uglavnom o prihodu jedinica lokalne samouprave i povrat poreza će ići istom dinamikom kao i ranijih godina, dodao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi