EU OBSERVER ANALIZIRA

Hrvatska ne može živjeti samo od turizma!

19.08.2010 u 10:37

Bionic
Reading

Hrvatska turistička sezona je na vrhuncu i rezultati koji se bilježe izgledaju obećavajuće. Prema službenim podacima Ministarstva turizma, broj stranih gostiju koji ljetuju na hrvatskom Jadranu je čak i veći nego u istom razdoblju prošle godine

Ministar turizma Damir Bajs vjeruje da će se tako kompenzirati loše brojke iz prvih šest mjeseci ove godine.

U vremenu ekonomske i financijske kada se turistička industrija u zemljama poput Španjolske i Grčke bori s problemima Hrvatska može biti više nego zadovoljna brojem stranaca koji su došli svoj novac ostaviti u toj relativno malenoj zemlji, piše EUObserver.

Ako se predviđanja ostvare, konačan broj stranih turista koji će ove godine ljetovati u Hrvatskoj mogao bi se popeti na 11 milijuna do kraja godine, što će ekonomiji donijeti prihod od sedam milijardi eura.

Tako će zarada od turizma još jednom poslužiti kao dobrodošla zakrpa za državni proračun, koji na jesen očekuju novi rezovi.

Naravno, EUObserver zapaža i drugu stranu priče. Piše da Hrvatska pod hitno treba razviti i druge privredne sektore jer se ekonomija previše oslanja na turizam koji je vrlo osjetljiva industrija.

Na turizam mogu utjecati mnogi faktori koji smanjuju dobit, poput sigurnosti, neočekivanih kriza u susjedstvu ili lošeg vremena.

Kada je kišno nevrijeme nedavno pogodilo sjeverni Jadran tisuće turista su spakirale kofere i otišle kućama.

Hrvatska se može pohvaliti divnom obalom, kvalitetnom hranom i bogatim kulturnim nasljeđem i na taj način privući znatan broj turista. Mnogi od njih dolaze automobilima (oko 90 posto), većinom iz južne Njemačke, sjeverne Italije, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Češke.

Također, mnogi od njih hrvatsku obalu vide kao svoju. S druge strane, ljetna sezona je iznimno kratka. Obala je prenatrpana tijekom srpnja i kolovoza, ali je gotovo u potpunosti prazna ostali dio godine.

Prema tome, hrvatska ekonomija, koja također jako ovisi o privatnoj potrošnji i državnim investicijama, nema šanse ojačati samo zahvaljujući snazi turističke industrije. Ukupni BDP Hrvatske u 2009. godini potonuo je za pet posto, a očekuje se da će ovu godinu zaključiti sa BDP-om manjim za 1,5 posto.