BORBA PROTIV SVINJSKE GRIPE

Hrvatska naručila dva milijuna cjepiva

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 30.04.2009 13:19
  • Objavljeno 30.04.2009 u 13:19
LABORATORIJ svinjska gripa

LABORATORIJ svinjska gripa

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nakon što su epidemiolozi utvrdili da je jučerašnja sumnja o prvom slučaju svinjske gripe bila tek lažna uzbuna, ministar zdravstva Darko Milinović još jednom je pozvao građane da preventivno ne kupuju antivirusne lijekove budući da se Hrvatska pribilježila za dva milijuna cjepiva za svinjku gripu kad ono bude na tržištu

'Naš imunološki zavod može sudjelovati u finalizaciji cjepiva što znači da će nam cjepivo moći biti prije dostupno', kazao je ministar.

Ministarstvo zdravstva nabavilo je 580 tisuća paketa lijekova koji su se danas počeli distribuirati po epidemiološkim centrima. Dva antivirusna lijeka protiv svinjske gripe koja stručnjaci preporučuju su Tamiflu i Relenzu.

Hrvatska je, slijedeći primjer Svjetske zdravstvene organizacije, podignula stupanj opasnosti od pandemije svinjske gripe na razinu pet, s dosadašnje razine četiri što znači da vjeruje kako prijeti neposredna opasnost od pandemije, a prema revidiranoj ljestvici s ukupno šest razina opasnosti od pandemije, što znači da je peti stupanj predzadnji stupanj prije proglašenja pandemije.

Ministar Milinović najavio je da će iz karantena biti pušteni dvadesetdvogodišnja studentica koja je nakon povratka sa studijskog putovanja u SAD hospitalizirana, kao i ostalih petero studenata koji su stavljeni u izolaciju u Klinici za infektivne bolesti KB-a Osijek.

Svih šestero studenta je dobro, bez povišene temperature i urednog kliničkog statusa.

'Nije nužno da ljudi koji imaju temperaturu od 38 stupnjeva dolaze u bolnicu na preglede, već samo oni koji su nedavno doputovali iz zaraženih područja iz SAD-a i Meksika te imaju simptome gripe - grlobolju, malaksalost, curenje nosa, temperatura', rekao je Milinović uz opsaku i da sam 'ima temeperaturu pa nije bio u karanteni'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi