otvoreno pismo

HELP traži od Beroša uspostavu helikopterske pomoći za cijelu državu

04.03.2021 u 10:00

Bionic
Reading

Udruga Helikopterima liječnici pomažu - HELP pozvala je ministra zdravstva Vilija Beroša da osigura uspostavu Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) u cijeloj Hrvatskoj.

Protiv su parcijalnog pristupa, koji se odnosi samo na pojedine županije.

Iz HELP-a su upozorili da "u Hrvatskoj ne postoji ideja kako doći do uspostave HHMS-a za cijelu državu, već se radi na parcijalnom i selektivnom pristupu uz nepoznate ili poznate, ali eliminirajuće kriterije za pojedine županije".

"Molimo vas, da kao prvi čovjek zdravstva, osigurate uspostavu HHMS-a kako bi cijela Hrvatska, a ne samo otoci i priobalje, sve životno ugrožene osobe u Hrvatskoj, imale jednaku mogućnost preživljavanja bude li im život ugrožen", napisali su u pismu Berošu, napominjući da je nužnost toga bila vidljiva prilikom potresa na Banovini.

U HELP-u smatraju da Hrvatsku u posljednje vrijeme udaljavaju "neki potezi" od zajedničkog stava da Hrvatskoj što hitnije treba hitna helikopterska medicinska služba.

Upozorili su pritom da se potpisivanjem sporazuma između MUP-a, Ministarstva zdravstva, Dubrovačko-neretvanske županije i MORH-a oko helikopterskog servisa za tu županiju u cijeloj godini parcijalno rješava problem samo u toj županiji, u kojoj će i dalje ostati problem „zlatnog sata“ za dolinu Neretve.

"Uz to potpisani sporazum ruši mogućnost uspostave cjelovite HHMS za Hrvatsku, jer na mala vrata uvodi MORH (koji to ne bi smio raditi) i MUP u djelatnost medicine s neadekvatnim ili neadekvatno opremljenim helikopterima, koji nisu u skladu sa zahtjevima i propisima EU i u civilnom sektoru", ocijenili su iz udruge HELP, primjećujući da se sustav ponovno oslanja na državni proračun umjesto komercijalne djelatnosti.

Očekuju da će prilikom raspisivanju tendera za helikopterskog operatera biti ispravljeni podaci iz predtendera u kojima je napisano za Zagreb 250 sati rada, a za Osijek 200 sati rada jer to, tvrde, nije satnica dovoljna za isplativost upotrebe helikoptera. Udruga je naglasila da na kontinentalnom dijelu Hrvatske živi oko dvije trećine stanovništva koji itekako imaju potrebe za HHMS-om.

Upozorili su također da Ministarstvo zdravstva nije objavilo popis bolnica u cijeloj Hrvatskoj uz koje će se graditi helistopi, a koje bi istovremeno bile u mogućnosti prihvatiti sve vrste životno ugroženih pacijenata.

Tvrde da prema informacijama s terena pri bolnicama u Rijeci i Puli, još uvijek nije započeta izgradnja helipada, a istovremeno se raspisuje tender za operatera za 24 sata na rad pa se pitaju kako će to raditi.