za gašenje požara

Hrvatska nabavlja dva nova kanadera, ali neće ih platiti. Evo o čemu je riječ

14.03.2024 u 13:57

Bionic
Reading

Hrvatska će nabaviti dva nova protupožarna kanadera ukupno vrijedna 105 milijuna eura, a novac za njihovu kupnju osigurava Europska komisija (EK) u okviru rescEU mehanizma Unije za civilnu zaštitu, a odluku o tome donijela je vlada na sjednici u četvrtak

Hrvatska je jedna od šest država članica (uz Grčku, Francusku, Italiju, Španjolsku i Portugal) koja uz potporu EK nabavlja novi prototip protupožarnih zrakoplova kojima se uspostavljaju trajni kapaciteti za gašenje požara na razini EU, istaknuo je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Potreba za uspostavom europskih kapaciteta za gašenje požara uvjetovana je klimatskim promjenama, upozorio je Božinović, a upravo su razorni požari od sjevera do juga Europe bili poticaj za donošenje odluke o pokretanju zajedničke nabave radi uspostave potrebnih kapaciteta na europskoj razini. Dodao je da je Hrvatska od 2018. u razgovorima koje je vodila s EK ukazivala na važnost jačanja nacionalnih i europskih kapaciteta za gašenje požara.

"Činjenica da je Hrvatska uključena u zajednički postupak nabave priznanje je za iskustvo i potporu koju ima i kada je riječ o gašenju šumskih požara na nacionalnoj razini, kao i za ispomoć koju smo pružili brojnim trećim državama u našem bližem i daljnjem susjedstvu", istaknuo je potpredsjednik vlade. Podsjetio je i da je vlada prije osam godina uputila dva kanadera za gašenje požara u Izrael, a osim Izraela naši su kanaderi pomogli i u gašenju požara u Sloveniji, BiH, Grčkoj, Turskoj, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

"Kanaderi su se pokazali kao najbolje i najučinkovitije sredstvo za gašenje požara većih razmjera, a njihova je proizvodnja nažalost bila obustavljena. Da bi se ponovno pokrenula proizvodnja potrebno je zaključiti ugovore sa svih šest država članica koje su uključene u zajednički postupak nabave", objasnio je Božinović. Radi se o nabavi 24 nova kandera, od čega će 12 (po dva za svaku članicu uključenu u zajednički postupak nabave) biti dio trajnih rescEU kapaciteta, a dodatnih 12 novih kanadera nabavlja se nacionalnim sredstvima.

Napomenuo je i da je došlo do promjene u vlasničkoj strukturi proizvođača te da sada ponovno kreće njihova proizvodnja uz potporu agencije Canadian Commercial Corporation i kanadske vlade i to novog modela/prototipa kanadera DHC-515. "Upravo imajući sve navedeno u vidu, pregovori o ugovoru koji ćemo zaključiti 25. ožujka trajali su više od četiri godine", dodao je. Hrvatska će prva, u nazočnosti povjerenika EK Janeza Lenarčića, s kanadskom korporacijom potpisati ugovor o nabavi dva nova kanadera koja se u sto postotnom iznosu financiraju europskim sredstvima. Oni vrijede 105 milijuna eura, a Božinović je istaknuo i da je sastavljena i lista rezervnih dijelova, vrijednih više od sedam milijuna eura, koji će se isto tako u sto postotnom iznosu financirati europskim sredstvima.