JOSIPOVIĆ U MEDULINU

'Hrvatska može biti uzor u odnosu prema nacionalnim manjinama'

Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pedesetak studenata i profesora iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije sudjeluje u radu Regionalne škole manjinskih prava, koja je poslijepodne svečano otvorena u Medulinu, uz nazočnost hrvatskog predsjednika Ive Josipovića

Predsjednik Josipović istaknuo je kako Hrvatska danas može biti u mnogo čemu uzor u uređenju prava nacionalnih manjina, premda se, kako je rekao, dnevno susreće s nekim ozbiljnim problemima, ali ih Hrvatska ima snage riješiti.

Sa svojom idejom poštivanja nacionalnih manjina i organizacije kako ta prava provoditi u praksi, Hrvatska će sutra biti još veći uzor drugima, naglasio je Josipović. Dodao je kako su zapravo nacionalne manjine bogatstvo i one nas povezuju s drugim zemljama.

Stoga, kazao je predsjednik Josipović, regionalna politika, politika mira i suradnje je dobra politika za Hrvatsku i nju treba provesti u djelo do kraja.

Govoreći o problemima s kojima se Hrvatska najčešće susreće, ocijenio je kako se oni uglavnom odnose na slućajeve u kojima se ne poštuje Ustavni zakon, posebno kada je riječ o proporcijalnoj zastupljenosti u nekim tijelima vlasti.

U praksi ima još problema u povratku. Svi se imaju pravo vratiti, svatko ima pravo na svoju imovinu, ali uvjeti života, na primjer, pitanje struje, vode, nalaženja posla, koji možda nisu specifični samo za pripadnike manjina, otežavaju povratak ili život onima koji su se vratili, naglasio je predsjednik Josipović.

Dodao je kako su srećom davno iza nas vremena kada su ljudi koji su se željeli vratiti, bili fizički ugroženi, a sada smo u prilici da rješavamo probleme druge naravi, i mi to možemo i to je za dobro Hrvatske.

Tijekom rada petodnevne Regionalne škole manjinskih prava, koja se održava u organizaciji Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Vijeća Europe raspravljat će se o okvirima zaštite prava manjina u jugoistočnoj Europi, o europskim okvirima i primjerima zaštite manjina te o regionalnoj suradnji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi