UJEDINJENI NARODI

Hrvatska među predvodnicama borbe za LGBT prava?!

27.09.2013 u 13:51

Bionic
Reading

Jedanaest svjetskih zemalja, među kojima i Hrvatska, u četvrtak je u UN-u održalo prvi sastanak na visokoj razini posvećen borbi za prava lezbijske, gay, biseksualne i transrodne populacije (LGBT) i pozvalo sve članice UN-a da odbace zakone koji ih diskriminiraju

'LGBT populacija mora imati ista ljudska prava kao svi i ostali', navodi se u zajedničkoj izjavi 'LGBT Core Group', skupine zemalja koju čine Argentina, Brazil, Francuska, Hrvatska, Izrael, Japan, Nizozemska, Norveška, Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države i EU kao kolektivitet.

'Jednakost za LGBT skupinu ljudi nije samo ispravna stvar nego je i temelj za napredak u demokraciji i ljudskim pravima', kazao je nakon sastanka američki državni tajnik John Kerry, prenosi agencija AP.

Na sastanku održanom na ministarskoj razini bili su i visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay i predstavnici Human Rights Watcha.

'Današnji sastanak ministara rezultirao je povijesnom obavezom da se prekinu progoni temeljeni na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu', rekao je direktor HRW-a Kenneth Roth. 'Izazov je i za UN i za zemlje diljem svijeta da se ta obaveza iz riječi pretoči u djela', dodao je.

Više od 76 zemalja svijeta kriminalizira istospolne odnose. U mnogim zemljama prema LGBT populaciji postoji diskriminacija u zapošljavanju, zdravstvenoj skrbi i stambenom zbrinjavanju. Njihovi pripadnici često su meta nasilja i govora mržnje, navodi HRW.

'LGBT Core Group' zajedničkom je izjavom pozvao sve vlade da odbace diskriminatorne zakone, da pripadnicima LGBT populacije osiguraju odgovarajuću zakonsku zaštitu od diskriminacije i da učinkovitije odgovaraju na nasilje iz mržnje kojem su izloženi.