GORE JE U TURSKOJ I MAKEDONIJI

Hrvatska među najgorima: zaposlenih je tek 52,4 posto!

Nezaposlenost mladih

Nezaposlenost mladih

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images (Thinkstock/Getty images)

U Hrvatskoj radi tek svaki drugi radno sposoban stanovnik te je tako sa stopom zaposlenosti od samo 52,4 posto naša zemlja među najgorima u Europi - pokazuju podaci Eurostata za 2011. godinu

Niže stope zaposlenosti od Hrvatske, prema podacima koje prenosi Jutarnji list, imaju samo Makedonija i Turska.

U usporedbi s 2010, stopa zaposlenosti porasla je u 14 zemalja članica EU, a pala u 12 zemalja. Među najvećim gubitnicima je Slovenija s padom od 1,8 postotnih poena. Švicarska je sa stopom zaposlenosti od čak 79,3 posto prestigla sve zemlje Unije.

U svim su zemljama žene manje zastupljene u svijetu rada od muškaraca, a u Hrvatskoj je ta razlika posebno velika. Naime, dok je stopa zaposlenosti muškaraca između 15. i 64. godine 57,9 posto, samo je 47 posto zaposlenih žena u istoj dobnoj skupini radno sposobnih. Zemlje koje imaju najveću stopu zaposlenosti 'part-time' poslova imaju u pravilu i veću zaposlenost žena, pa onda i ukupnu stopu zaposlenosti jer upravo 'part-time' poslovi vraćaju znatan broj žena na tržište rada.

Hrvati prosječno tjedno odrade 41 plaćeni radni sat i većina ih ima ugovor na neodređeno vrijeme. Naime, prema analizi Eurostata, 12,7 posto sklopljenih ugovora o radu čine ugovori na određeno vrijeme. Poslodavci na određeno zapošljavaju uglavnom mlade radnike pa se procjenjuje da je 85 posto novozaposlenih na određeno vrijeme, dok svi stariji radnici imaju sigurnije ugovore na neodređeno vrijeme. Najveći broj ugovora na određeno vrijeme u Europi ima Poljska, u kojoj je na taj način zaposlen svaki četvrti radnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi