UDRUGE PROTIV ZAKONA O GOLFU

'Hrvatska - mala zemlja za velika golf igrališta'

30.04.2010 u 13:00

Bionic
Reading

Iako je Zakon o golf igralištima donesen još prije dvije godine, u saborskoj proceduri već su se našle i njegove izmjene. Ako se pita nevladine udruge Zelenu akciju, GONG i Tranparency International, ni te izmjene nisu dovoljno dobre

'Hrvatska - mala zemlja za velika golf igrališta', prigodan je slogan kojim su nevladine udruge još jednom željele upozoriti na štetnost Zakona o golf igralištima koji se trenutno nalazi u saborskoj proceduri i prolazi rasprave na saborskim odborima.

Na stare probleme, od nebrige za zaštitu okoliša preko pogodovanja investitorima do mogućnosti izvlaštenja i gradnje, udruge su upozorile na press-konferenciji pred Saborom, pri čemu su izveli i mali performans. Naime, aktivistima koji su glumili turiste članovi udruga protumačili su da je Zakon o golf igralištima hrvatski turistički proizvod te im je tom prilikom uručen originalni hrvatski suvenir - primjerak dotičnoga zakona.

'S obzirom da je Zakon upućen u hitnu proceduru, treba biti hitno izglasan, zato smo i ovdje, ali vidim, došli su i neki turisti, pa da i njima predstavimo novu turističku parolu Hrvatske: mala zemlja za velika golf igrališta', poručila je Jagoda Munić iz Zelene akcije.

Udruge su još jednom pojasnile da se u novom prijedlogu Zakona 'jedinicama lokalne samouprave praktički nameće obveza da o svom trošku planiraju kompletnu infrastrukturu za privatni komercijalni projekt, za što ne postoji opravdanje, te ih dodatno osiromašuje. Nadalje, omogućuje se jedinicama lokalne samouprave da prodaju zemljište u svom vlasništvu golf investitorima bez javnog natječaja, što otvara prostor za korupciju. Također se i dalje potencijalnom investitoru omogućava kupnja neurbaniziranog zemljišta, od čega se dio može urbanizirati bez ikakvih dodatnih troškova'.

'Osim što imamo prekomjeran broj igrališta u našim prostornim planovima, ona su izrazito velika. Tako da je recimo prosječna veličina igrališta planiranog u Istri 100 hektara, a u susjednoj Sloveniji je 50 hektara. Razlog tome je što se kod nas omogućava gradnja apartmana, hotela i vila na golf igralištima, i to je zapravo i svrha ovog zakona - da se omogući gradnja i prenamjena poljoprivrednog i šumskog zemljišta', rekla je Munić

Da novi prijedlog Zakona o golf igralištima ipak neće tako lako proći kroz saborsku proceduru, pokazao je i saborski Odbor za turizam koji je izmjene odbacio te zatražio ukidanje postojećeg Zakona. S time su se složile i udruge i zatražile povlačenje izmjena iz procedure te ukidanje postojećeg Zakona. 'Zakon o golf igralištima u 13 članaka ima više rupa nego jedno prosječno golf igralište', zaključio je Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala.