AFRIČKI LEX PERKOVIĆ

Hrvatska Keniji pokazala put

05.09.2013 u 19:07

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud (ICC) će kenijskom predsjedniku Uhuruu Kenyatti i njegovom zamjeniku Williamu Rutu uskoro suditi u Den Haagu, doznaje se iz priopćenja tužiteljstva ICC-a u četvrtak, isti dan kada je kenijski parlament izglasao izuzeće iz jurisdikcije suda.

Glavni tužitelj Fatou Bensouda također je upozorio da su obitelji i rodbina svjedoka stalno na udaru prijetnji ili im se nudi mito kako bi otkrili lokacije na kojima se čuvaju svjedoci protiv Kenyatte i Rutoa, optuženih za poticanje nasilja nakon izbora 2007. godine u kojima je živote izgubilo 1.200 ljudi.

'Sudski proces na ICC-u je pokrenut. Pravda mora učiniti svoje', rekao je Bensouda.

Suđenje dvojici optuženih u Den Haagu bi trebalo uskoro početi. Suđenje Rutou je zakazano za sljedeći tjedan, usprkos nastojanjima Kenije da se od optužnica odustane ili da se suđenje odvija bliže domovini optuženih.

Kenijski parlament započeo je četvrtak poslijepodne raspravu o povlačenju iz Rimskog statuta kojim se priznaje ICC. Glasnogovornik međunarodnog suda je objasnio da čak i ako Kenija izglasa povlačenje, to će potrajati najmanje godinu dana i neće utjecati na slučajeve koji su već u obradi. Glasnogovornik Kenyatte nije bio dostupan za komentar, dok je odvjetnik Williama Rute kazao da će njegov klijent 'nastaviti suradnju sa sudom'.