JOSIPOVIĆ NA PROSLAVI DANA POBJEDE:

'Hrvatska je pobijedila u ratu, još mora pobijediti u miru'

Bionic
Reading

U Kninu su svečano obilježeni Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 17. godišnjica akcije Oluja

Nazočni su bili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić

Predsjednik Ivo Josipović iznio je čestitke postrojenim braniteljima kao i građanima. 'Vi ste u pravednom i obrambenom ratu odnijeli pobjedu za Hrvatsku i ja sam vam na tome beskrajno zahvalan. Hrvatska je pobijedila u ratu i to je veliko dostignuće jer smo time obranili naše granice, našu demokraciju. Hrvatska još mora pobijediti u miru. To znači osigurati ljudska prava, svladati gospodarske teškoće, osigurati vjerske i nacionalne slobode i osigurati prosperitet svakog našeg građana', kazao je predsjednik te dodao:

Pobijediti u miru znači i pružiti ruku našim sugrađanima srpske nacionalnosti i njihove žrtve priznati i pokloniti im se. U Hrvatskoj je rat učinio veliko zlo, a ona je bila na pragu uništenja. No, Hrvatska je u ratu bila pobjednička zemlja, a ja sam siguran da isto tako može biti pobjednička zemlja i u miru te da može pobjediti recesiju i gospodarsku krizu. Hrvatsku vidim sutra kao uspješnu europsku zemlju i upravo zato neka ovaj dan bude zalog koji će Hrvatsku učiniti sjajnom europskom zemljom.

U 9 sati i 43 miminute oglasila su se kninska crkvena zvona, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 17 godina hrvatske snage ušle u Knin čime je bila završena vojnoredarstvena akcija 'Oluja'. kad su se oglasila zvona, počelo je podizanje državne zastave uz zvuke himne.

Državnu zastavu su podigli pripadnici 4. gardijske brigade Ivan Mikulić i pripadnik 7. gardijske brigade Dražen Šantić, postrojbi koje su sudjelovale u oslobodilačkoj akciji Oluja, a stijeg su prije podizanja držali predstavnici ratnih vojnih invalida i predstavnici obitelji poginulih u Domovinskom ratu.

I premijer Zoran Milanović čestitao je braniteljima Dan pobjede.

'Hrvatski put bio je težak. Svoju državu sanjali smo dugo i platili jako veliku cijenu. Svima koji su dali sve za Hrvatsku trebamo biti vječno zahvalni. Naš cilj danas je jaka i stabilna Hrvatska koja neće biti samo privjesak u EU i koja će svima biti majka. Mi ovaj praznik ne slavimo zato da bismo uživali u tuđoj nesreći i tuđim žrtvama kojih je također bilo i to treba priznati već da bi izvukli iz sebe ono najbolje. Naš rat bio je pravedan, opravdan i human i to su vrijednosti na temelju kojih ulazimo u Europu jer smo gospodari svoje sudbine', zaključio je premijer.

Nakon podizanja zastave kninsku tvrđavu je u brišućem letu na oko stotinu metara visine preletio vojni zrakoplov MIG 21, te je uslijedio plotun. Zatim je letačka skupina zrakoplova 'Krila Oluje' izvela kratki letački program iznad tvrđave i Knina.

Za vrijeme podizanja hrvatske zastave na tvrđavi je bila postrojena Počasna zaštitna bojna Glavnog stožera Oružanih snaga RH i postrojba MUP-a RH, a himnu 'Lijapa naša' odsvirao je Orkestar Hrvatske ratne mornarice.

Pripadnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata na kninskoj tvrđavi danas su nosili sliku generala Mladena Markača, kojemu se sudi u Haagu.

Predsjednik te udruge Josip Lemm novinarima je rekao kako je Markač njihov zapovjednik kojeg nikad neće zaboraviti. 'Mi smo ponosni na generala Markača i nikad nećemo izgubiti vjeru u njega', rekao je Lemm.

Svečanom podizanju državne zastave na tvrđavi nazočili su i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić te ministri Vesna Pusić, Arsen Bauk, Mirando Mrsić, Tihomir Jakovina, Branko Grčić, Ante Kotromanović, Predrag Matić, Rajko Ostojić i Ranko Ostojić. Također su nazočni bili HDZ-ovi dužnosnici Domagoj Milošević, Đuro Popijač i Andrej Plenković.

Program na tvrđavi vodio je sin ubijenog legendarnog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića, Bojan Glavašević, koji je tajnik kabineta ministra branitelja.

Nakon podizanja državne zastave uslijedit će središnja proslava na Trgu Ante Starčevića kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Predviđeno je obraćanje Josipovića, Milanovića i Leke Potom će u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta biti služena svečana misa za Domovinu.

207821,207789,206661,206180
Akcija Oluja započela je na 4. kolovoza 1995.
godine u 5 sati ujutro te najavila kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA. Točno u podne u subotu 5. kolovoza 1995. godine na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava što je označilo oslobađanje Knina kao središta i simbola srpske pobune, a već 7. kolovoza tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije Oluja u bivšim sektorima sjever i jug.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara - gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. U znak zahvale hrvatskim braniteljima se od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi i kao Dan hrvatskih branitelja.

Svečani mimohod ulicama Knina