POLITIKA I STRUKA O PRESUDI

'Hrvatska je osuđena za agresiju u BiH, a Srbija nije. To je potpuno neshvatljivo'

Bionic
Reading

Šok i nevjerica prve su reakcije nakon što je Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu potvrdilo presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, ali i faktički potvrđen udruženi zločinački pothvat u kojem je sudjelovala Hrvatska

Ročište je, podsjetimo, prekinuto nakon što je general Slobodan Praljak pred sudskim vijećem progutao sadržaj bočice kazavši im da je 'popio otrov'.

To je učinio nakon što je Žalbeno vijeće potvrdilo njegovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora. Vijeće je prije toga objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova obrane i tužiteljstva, no istodobno je poručilo da su civilni i vojni čelnici bosanskih Hrvata, unatoč prihvaćanju nekih žalbenih osnova, 'i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH'.

Optuženici u slučaju Herceg-Bosna Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku Vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, no nakon Praljkova postupka prekinulo je ročište ne objavivši odluku o bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću.

Goran Mikuličić, odvjetnik koji je u Haagu branio Antu Gotovinu, kazao je da je današnjom presudom potvrđen udruženi zločinački pothvat kao oblik krivnje.

'To me iznenadilo jer nema nikakvih pravnih osnova za to', kazao je za tportal Mikuličić.

Poručuje da nije vrijedno govoriti o implikacijama takve presude za Republiku Hrvatsku jer nije 'mandat Haškog suda takav da sudi pojedinoj državi, već pojedincima. Udruženi zločinački pothvat obuhvatio je prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i načelnika Glavnog stožera HV-a Janka Bobetka.

'To je situacija koja je potpuno izvrnuta - odgovornima se proglašavaju osobe koje nisu bile u postupku i koje nisu iznijele svoju obranu. To je velika izmišljotina!', poručio je Mikuličić.

Pero Kovačević, pravnik i član pravnog tima obrane generala Ivana Čermaka, naveo je kako je presuda skandalozna i da je njome potvrđen najcrnji scenarij završetka rada Haškog suda na štetu šestorice, ali i same Hrvatske.

'Srbija i Milošević su amnestirani za zločine u BiH vezano uz presudu Mladiću. Tamo je rečeno da je riječ o internom sukobu, a ovdje imamo isti sukob za koji se tvrdi da je međunarodni. Hrvatska je prošla gore od Srbije i to je potpuno neshvatljivo. Hrvatska je ovom presudom osuđena za agresiju na BiH', kazao je Kovačević.

Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a, kazao je da je Praljak moralna osoba koja ovu nepravdu nije mogla podnijeti.

'Ovo je gore od crne točke u radu Haškog suda jer je neuravnoteženim pristupom i nepoznavanjem činjenica pokazao da nije u stanju sagledati situaciju, kao i sve što se zbivalo, a još manje sposoban za sankcioniranje toga. Zločini koji su se dogodili bili su sedam puta veći na strani Bošnjaka', kazao je Tuđman.  

Smatra da je izrečena presuda izvan svake pameti te da će posljedice pravorijeka biti dalekosežne.

'Ovakva presuda omogućuje to da Bošnjaci reduciraju prava Hrvata i u konačnici će dovesti opstojnost Hrvata u BiH u pitanje. Hrvatska poduzima korake, ali sada treba poduzeti značajnije mjere. Ovo je sada pitanje regionalne sigurnosti i krajnje je vrijeme da se na razini EU-a i NATO-a poduzmu koraci koji će osigurati to da sva tri naroda budu ravnopravna i suverena', kazao je Tuđman.   

Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa, gostujući na Novoj TV kazala je da je Praljak izuzetno 'uspravan i ponosan čovjek', koji je sve davao za ljude.

'Bila sam u nekim situacijama '93. i '94. kao svjedok njegovog užasa, plakanja i borbe za ljude koji su ostajali na ratištima. Izlagao je svoj život, nije pitao jesu li Hrvati, Muslimani ili Srbi. Borio se za čovjeka. Sada mi je jasno zašto je ovaj postupak ostavljen za sam kraj Haškog suda. Još nismo čuli kraj presude, ali prema svemu dosad, potvrđuju se navodi prvostupanjske presude koja je bila užasavajuća i osuđujuća za samu Hrvatsku. Stvara se dojam podvojene odgovornosti i to će ostati strašna slika suda koji nije završio presudom Mladiću, nego šestorki iz BiH', kazala je Škare Ožbolt.