NA EUROPSKOM SUDU

Hrvatska izgubila spor protiv diskriminirane lezbijke

23.02.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Hrvatska je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima odbivši dozvolu boravka lezbijki iz Bosne i Hercegovine, objavio u utorak Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudivši da se radi o diskriminaciji. ESLJP-u se obratila državljanka Bosne i Hercegovine Danka Pajić (42) kojoj je 2011. sisačka policija odbila molbu za dozvolu boravka u svrhu okupljanja obitelji jer se željela pridružiti svojoj partnerici koja živi u Hrvatskoj

Policija je tvrdila da njezinim zahtjevom nisu ispunjeni uvjeti iz Zakona o strancima. Odbijena je i njezina kasnija žalba Ministarstvu unutarnjih poslova, a isti je ishod bio na Upravnom sudu u Zagrebu. Na koncu joj je odbijena i ustavna tužba.

Pajić je potom podnijela tužbu sudu u Strasbourgu tvrdeći da diskriminirana na temelju seksualne orijentacije. Suci ESLJP-a dali su joj za pravo i presudili da prekršeni članci 14. (zabrana diskriminacije) i 8. (pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života) Konvencije o ljudskim pravima.

Hrvatska po presudi Danki Pajić mora isplatiti 10 tisuća eura odštete. Hrvatska mora platiti i 5690 eura sudskih troškova.

ESLJP u obrazloženju presude navodi da hrvatski Zakon o strancima omogućuje traženje dozvole boravka zbog obiteljskog okupljanja osobama heteroseksualnih parova, u braku ili ne, što prešutno isključuje homoseksualne parove iz primjene i tako omogućuje različito tretiranje osoba na temelju njihove seksualne orijentacije.