SURADNJU NA SREDOZEMLJU

Hrvatska imenovala kandidate za Euromediteransku zakladu

17.02.2012 u 16:42

Bionic
Reading

Predrag Matvejević, Tonči Tadić, Mani Gotovac, Ivana Burđelez, Rahela Jurković i Boris Peterlin bit će kandidati iz Hrvatske za članove savjetodavnog odbora Euromediteranske zaklade za dijalog među kulturama 'Anna Lindh' (ALF), sa sjedištem u Aleksandriji u Egiptu. Danas je tako odlučeno nakon što su od početka veljače članice hrvatskog dijela te mreže Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva dostavljale prijedloge kandidata

Upravni odbor ALF-a uskoro treba odabrati 18 članova savjetodavnog odbora, tako da jednako zastupljene budu države članice s oba kraja Sredozemnog mora. Odbor će savjetovati upravu o strateškim pitanjima zaklade, višegodišnjem programu rada, proračunu i drugim pitanjima važnim za ovu međunarodnu organizaciju.

Kandidati su istaknute javne osobe - Predrag Matvejević, pisac i publicist, Tonči Tadić, fizičar i bivši desničarski političar, Mani Gotovac, umirovljena, ali aktivna umjetnica, Ivana Burđelez iz Centra za mediteranske studije, Boris Peterlin iz Caritasa te Rahela Jurkovic iz WYG Savjetovanja.

Euromediteranska zaklada za dijalog među kulturama 'Anna Lindh' promiče dijalog među kulturama euromediteranske regije, a u svakoj od 43 države članice postoji nacionalna mreža koja okuplja organizacije civilnoga društva, javne ustanove i slične organizacije. Nastala je u okviru multilateralnog procesa Unije za Mediteran, koji je počeo 1995. godine Barcelonskom deklaracijom i kojem se 2008. godine pridružila i Hrvatska.

Hrvatski dio ove mreže koordinira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, koja je dosad angažirala 86 organizacija i pojedinaca, najviše udruga.