zamjenik pomoćnika američkog tajnika:

Hrvatska i Slovenija same mogu riješiti spor, SAD ne zauzima strane

04.01.2018 u 12:51

Bionic
Reading

Sjedinjene Države neće zauzimati strane u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije jer su dvije zemlje sposobne to riješiti same, kazao je u četvrtak zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Aziju Hoyt Yee u razgovoru za N1

'Znamo da ovaj spor postoji dugi niz godina, ovo je teško pitanje, ali mi vjerujemo da su obje zemlje sposobne riješiti to pitanje. Nećemo zauzeti stranu jer vjerujemo da Hrvatska i Slovenija to same mogu riješiti', kazao je Yee.

'Traju plodonosni razgovori na visokoj razini i vjerujemo da ćete u skoroj budućnosti doći do rješenja', dodao je i naglasio kako je to odgovornost obje zemlje.

Istaknuo je i kako su obje zemlje strateški partneri i saveznici SAD-a. 'Uvelike se oslanjamo na obje vaše zemlje da će naći način da potpomognu sigurnost u regiji tako da će osnažiti svoje bilateralne odnose', rekao je Yee.

Američki dužnosnik nije htio govoriti o legitimnosti arbitražnog procesa koji Zagreb smatra kontaminiranim, ali je rekao da je, koliko zna, dogovoren okvir za rješavanje spora.

Savudrijska vala Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

'Koliko shvaćam, obje zemlje su se manje-više složile oko okvira, to je nešto vrlo pozitivno. To je prvi korak koji je učinjen, a sada mora doći do političke volje da se postigne konačan dogovor', kazao je Yee.