MEĐU RIJETKIMA

Hrvatska i Slovačka i dalje podupiru proširenje EU-a

29.04.2016 u 17:07

Bionic
Reading

Hrvatska i Slovačka jedne su od rjeđih zemalja Europske unije koje se trenutno zalažu za daljnje proširenje, ali ono je važno za stabilizaciju političkih sustava i kao motivacija za promjene i za provedbu reformi, složili su se šefovi diplomacija dviju zemalja na konferenciji za novinare u petak u Bratislavi

'Mi smo jedne od rijetkih zemalja, nažalost, u Europskoj uniji koje se zalažu za proširenje. Smatramo da je proširenje u zemljama jugoistoka u korelaciji sa stabilizacijom političkih sustava. Zato je važno da zajedno djelujemo na tom planu', rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač

Najavio je da će na tom planu Hrvatska surađivati sa Slovačkom koja 1. srpnja preuzima predsjedanje Europskom unijom, a proširenje najavljuje kao jedan od svojih prioriteta.

'Složili smo se da je politika proširenja vrlo važna jer daje motivaciju da se zemlje mijenjaju i da se provode reforme i ispunjavaju europski standardi. Ona nije baš popularna trenutno u europskim prijestolnicama, ali Hrvatska i Slovačka podupiru proširenje. To će biti i jedan od prioriteta Slovačke kao predsjedavajuće EU-a', rekao je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak

Kovač je naglasio da je potrebno da zemlje ispunjavaju kriterije da bi 'proces proširenja mogao biti vjerodostojan i da bi bio moćan instrument transformacije društava'.

'Hrvatska je uvjerena da će susjedne zemlje napredovati prema članstvu, to uključuje i BiH i Crnu Goru ali i Srbiju', naglasio je, dok je ministar Lajčak također rekao kako vjeruje da će Hrvatska poduprijeti Srbiju i ostale zemlje regije. 'Mislim da će se to brzo pokazati u praksi'.

Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima sa Srbijom jer se snažno protivi srbijanskom zakonu o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine počinjene u ratu na području bivše Jugoslavije, a osim toga traži i punu suradnju Srbije s ICTY-jem kao i provedbu zakona o zastupljenosti manjina u parlamentima.

Dvojica šefova diplomacija razgovarali su i o drugim prioritetima Slovačke kao predsjedavajuće zemlje EU-a, migracijskoj krizi, zapadnom Balkanu, a 'na svim se temama pokazalo da su naša stajališta vrlo bliska', rekao je Lajčak, nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Ministar Kovač je naglasio da su Hrvatska i Slovačka dvije prijateljske zemlje ali da bi njihova suradnja mogla biti snažnija i unutar srednje Europe, ali i na području jugoistočne Europe.

Ekonomska suradnja se razvija pozitivno, prošle je godine zabilježen porast od 25 posto, slovački turisti dolaze u velikom broju u Hrvatsku - prošle godine gotovo pola milijuna Slovaka boravilo je u Hrvatskoj, a obje zemlje žele dati i što bolje uvjete za razvoj manjina.

'Manjine su u obje zemlje jako dobro etablirane, uživaju visoka prava i služe kao dobar primjer suradnje dviju zemalja', rekao je ministar Kovač koji će se na kraju svog jednodnevnog službenog posjeta Bratislavi susresti s predstavnicima hrvatske manjine u Muzeju hrvatske kulture.