POSLIJE ZAVRŠETKA RADA ICTY-JA

Hrvatska dobiva nedovršene haške optužnice

  • Autor: Novi list
  • Zadnja izmjena 05.04.2011 09:35
  • Objavljeno 05.04.2011 u 08:11
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatski sudovi dobit će haške optužnice za ratne zločine, saznaje Novi list iz neslužbenih izvora bliskih pravosuđu u Zagrebu. Radi se o predmetima za koje se procijeni da ih Haški sud ne bi mogao uspjeti završiti do kraja svog rada

Neki računaju da bi iz Haaga moglo biti ustupljeno više desetaka, možda i stotinjak predmeta. Prema neslužbenim izvorima u Zagrebu, Novi list navodi da će predmeti biti podijeljeni sudovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Ti sudovi imaju odjele za ratne zločine i već imaju znatna iskustva na tom planu. Županijski sud u Rijeci je prije svega postao poznat po suđenju gospićkoj skupini i generalu Mirku Norcu. To je bila prva velika rasprava koja je po mnogočemu bila na rubu haških suđenja, a Hrvatska je tada 'položila' prvi veliki ispit.

Jedan od problema koji bi se mogli pojaviti je razlika u pravosudnim sustavima, jer Sud u Haagu radi po anglosaksonskom viđenju prava. Osim Hrvatske, suđenja će biti ustupljena i drugim državama u regiji. Mnogi se pitaju što će biti s bjeguncima poput Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Haag zasad ne želi prepustiti ta suđenja nacionalnim sudovima.

No formiran je poseban 'rezidualni mehanizam' po kojem će se suditi svim optuženicima koji nakon 30. lipnja 2012. stignu u Haag. Suđenje Mladiću u tom bi slučaju najvjerojatnije bilo prepušteno Srbiji, a Hadžiću Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi