NOVA KAZNA IZ STRASBOURGA

Hrvatska diskriminira reformističke crkve

09.12.2010 u 21:11

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je u četvrtak presudu protiv Hrvatske za diskriminaciju reformističkih crkava u odnosu na druge vjerske zajednice.

U procesu "Savez crkava Riječ života i ostali" protiv Republike Hrvatske, Europski sud je jednoglasno utvrdio "kršenje članka 9 (sloboda mišljenja, savjesti i vjere) u kombinaciji s člankom 14 (zabrana diskriminacije) Europske konvencije o ljudskim pravima", kaže se u priopćenju Suda.

Savez crkava "Riječ života", Crkva cjelovitog evanđelja i Protestantska reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj tužile su Republiku Hrvatsku jer, za razliku od drugih vjerskih zajednica, ne mogu imati vjersku poduku u javnim školama i vrtićima ni dobiti službeno priznanje crkvenog vjenčanja, jer hrvatske vlasti nisu pristale zaključiti sporazum s tim crkvama kojima bi se regulirao njihov status, navodi Sud.

Tri crkve registrirane su kao vjerske zajednice u Hrvatskoj 2003. Ali da bi mogle imati vjersku poduku u školama i zaključivati brak u crkvi, koji ima zakonsku snagu, moraju zaključiti sporazum s državom o tim pitanjima. Taj im je zahtjev odbijen 2005., nakon što je zaključeno da ne ispunjavaju potrebne kriterije, to jest, da imaju najmanje 6.000 članova i da su bile nazočne na teritoriju Hrvatske 6. travnja 1941.

Sud navodi da su neke vjerske zajednice poput Bugarske pravoslavne crkve, Starokatoličke hrvatske crkve, Makedonske pravoslavne crkve zaključile sporazum s državom iako ni one ne ispunjavaju navedene kriterije.

Sud ne vidi zašto se argument hrvatske vlade prema kojem te druge vjerske zajednice zadovoljavaju tražene kriterije ne može primijeniti na podnositelje zahtjeve, reformističke crkve i zaključuje da kriteriji nisu "primijenjeni na isti način za sve vjerske zajednice, da to različito postupanje nema objektivnog i razumnog opravdanja, te da je stoga prekršen članak 14 u kombinaciji s člankom 9".

Hrvatska bi svakoj od crkava trebala isplatiti po 9.000 eura.