SMANJIVANJE SMRTNOSTI NA PORODU

Hrvatska će uvježbavati afganistanske primalje

kabul afganistan žene

kabul afganistan žene

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u New Yorku je sudjelovala na sastanku Transatlantske grupe gdje je Hrvatska prvi put bila pozvana

'Govorili smo o zemljama istočnog partnerstva, jednom projektu unutar Europske unije koji je, po mom mišljenju, jako važan. Zove se Europska zaklada za demokraciju, a taj projekt započinje ove jeseni, a bit će usmjeren prema društvima, a ne prema Vladama zemalja koje imaju, ajmo reći, problematičnu vlast s demokratskog stajališta ili direktnu diktaturu kao što je Bjelorusija', pojasnila je hrvatska inomistrica glavnu temu razgovora.

Članica Transatlantske grupe razgovarali su i o situaciji u Siriji i Afganistanu. Veliki naglasak stavljen je na mogućnost zajedničkih projekata u mirnodopskim uvjetima u Afganistanu.

'Hrvatska, između ostalog, ima jedan projekt koji će realizirati u proljeće. To je trenig centar za primalje budući da je smrtnost majki na porodu vrlo visoka u Afganistanu', najavila je Pusić.

Novinare je zanimalo je li se na Transatlantskoj grupi raspravljalo o situaciji u regiji.'Ponekad je to i glavna tema na dnevnom redu. U ovom slučaju nije bilo tako, osim u onom dijelu gdje se govorilo o odnosu Srbije i Kosova. Bila je spomenuta jedna tema koju smatram izuzetno važnom, a to je napredovanje Makedonije prema punom članstvu u NATO-u', rekla je Pusić.

U nastavku njenog boravka u New Yorku, ministricu vanjskih i europskih poslova čeka susret s UN-ovom djelatnicom za međunarodnu razvojnu pomoć, visokom povjerenicom UN-a za žene te bilateralni sastanci s ministrima vanjskih poslova Azerbajdžana i Čilea.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi