LEGALNOST PRIZNANJA

Hrvatska će svjedočiti za Kosovo u Haagu

14.10.2009 u 15:39

Bionic
Reading

Hrvatska će u prosincu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu svjedočiti u korist Kosova, što će izazvati novo zaoštravanje odnosa sa Srbijom, piše Novi list

Ovaj riječki dnevnik dodaje da hrvatsko pojavljivanje pred tim sudom u Beogradu neće biti dočekano blagonaklono, pa su u Zagrebu već spremni na negativne reakcije.

Hrvatska je jedina država bivše Jugoslavije koja će učestvovati u raspravi, ali u toj raspravi neće reći ništa novo, već će ponoviti razloge koje su prilikom priznavanja Kosova, u ožujku 2008, mjesec dana nakon što su u Prištini proglasili nezavisnost, iznijeli predsjednik Stjepan Mesić i tadašnji premijer Ivo Sanader, navodi Novi list.

Od Međunarodnog suda pravde traži se savjetodavno mišljenje je li proglašenje nezavisnosti Kosova bilo u skladu s međunarodnim pravom, ali mišljenje tog suda nije obvezujuće i ne može natjerati zemlje koje su priznale Kosovo da tu odluku ponište.

U saslušanjima zakazanim od 1. do 11. prosinca stavove će obrazložiti 29 zemalja - one koje su priznale Kosovo i one koje nisu niti to namjeravaju učiniti.