LAKOĆA POSTOJANJA

Hrvatin tek nakon mora misli pročitati Turudićev intervju

Bionic
Reading

Reakcije na intervju koji je dao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić ne stišavaju se. No bez komentara je ostala jedina osoba čije mišljenje ima pravu težinu jer je ovlaštena pokrenuti stegovni postupak protiv suca

Riječ je o predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu koji je na godišnjem odmoru. On je čuo da je intervju objavljen u nedjelju, no da ga nije pročitao. 'Kada se vratim u Zagreb, a to će biti idućeg ponedjeljka, pročitat ću što je sudac Turudić rekao te potom procijeniti trebam li, i kako, reagirati', rekao je Hrvatin za Večernji list.

Hrvatinov prethodnik Krunislav Olujić za Novi list je rekao: 'Zgrožen sam. On je delegitimirao demokratski izabranu vlast i ujedno se u tom programatskom istupu kandidirao za neku visoku dužnost u pravosuđu. Vjerojatnije za ministra, jer u Vrhovnom sudu su mu vrata zatvorena'.

Turudić je među ostalim, u spornom intervjuu, ustvrdio da je dopredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac etnički pristran, da premijer Zoran Milanović, boljševik i monarh, 'pluta bespućima svog neznanja i bahatosti' te napada pravosuđe, dok je za predsjednika Josipovića rekao da mora razmisliti treba li mu Saša Perković ostati savjetnik za nacionalnu sigurnost.


Predsjednik je, potom, za Novi list izjavio da javni politički angažman sudaca smatra neprimjerenim i inkopatibilnim s dobrim demokratskim načelima i podjelom vlasti te da bi sudac s političkim ambicijama trebao odstupiti iz pravosuđa i posvetiti se politici.

'Da je bio dosljedan u izjavama, da je štitio načelo podjele vlasti danas bi mu vjerovao, ovako baš i ne', osvrnuo se Turudić na Josipovićeve riječi, dodajući da je predsjednik imao mnogo prilika reagirati kada je pravosuđe, a prvenstveno sudstvo, bilo izloženo 'strašnim napadima od strane izvršne vlasti'.

'Ako mi prigovara da sam rekao nešto o Oluji, ja sam, za razliku od njega, branitelj i imam pravo komentirati, jer je Dan hrvatskih branitelja moj praznik. I to mi pravo nitko ne može oduzeti', tvrdi Turudić. Dodao je i da ga je taj dan ogorčio, jer se 'sveo na praznik tri predsjednika, a ne branitelja'.

'Uvijek ću to govoriti, čak i po cijenu da me Josipović makne sa sudačke dužnosti. Danas je rekao da bi se to trebalo učiniti, a nakon riječi dolaze djela. Nije to rekao bilo tko to je rekao predsjednik države', zaključio je Turudić.

Sporni intervju nisu željeli komentirati u Ministarstvu pravosuđa.