PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA

Hrvatin prisegnuo kod Mesića

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.07.2009 13:56
  • Objavljeno 17.07.2009 u 13:50
Branko Hrvatin

Branko Hrvatin

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Izabrani predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin u Uredu je predsjednika svečano prisegnuo pred predsjednikom države Stjepanom Mesićem, istaknuvši u svom govoru važnost neovisnog sudstva kao temelja demokracije

Hrvatin, kojemu je ovo drugi mandat na čelu najvišeg redovnog suda u Hrvatskoj, ustvrdio je da se neovisno sudstvo, kao središnje komponente demokracije i zajamčene jednakosti svih pred zakonom, može ostvariti samo kroz stvarno ostvarenje neovisnosti, ali i kroz stalni razvoj i inzistiranje na odgovornosti sudaca.

Neovisnost ne može postojati bez odgovornosti sudaca za svoj rad, no pojedine tvrdnje da suci inzistirajući na neovisnosti izbjegavaju svoju odgovornost jednostavno nisu točne, naglasio je.

Po njegovim riječima, suci moraju biti neovisni, odgovorni, stručni i učinkoviti zaštitnici prava pojedinaca. Zato je nužno vratiti i zadržati povjerenje javnosti, ali ne ostvarivati želje i očekivanja javnosti onda kada nisu u skladu sa zakonitim rješenjem, kazao je.

Predsjednik Mesić je ocijenio da "čvrsto poštivanje neovisnosti sudstva od utjecaja izvršne vlasti mora biti ideja vodilja za djelovanje svih nositelja javnih odgovornosti".

Hrvatska na mnogim područjima već primjenjuje europske standarde te je uspostava vladavine prava u tom procesu osobito važna, a neovisno sudstvo u tome ima naročiti značaj, istaknuo je Mesić. Dodao je da je najveći dio sadašnjih problema u hrvatskom društvu rezultat toga što pravna država nije uvijek djelovala kako je trebala.

Mesić je istaknuo i važnost reforme pravosuđa u trenutku kada je Hrvatska, kao članica NATO saveza i zemlja na pragu ulaska u EU, preuzela daljnje međunarodne obveze.

U prethodnom mandatu časno ste i odgovorno obavljali svoje dužnosti, poručio je Mesiću Hrvatinu, izrazivši uvjerenje da će i u novom mandatu uspješno voditi Vrhovni sud.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi