BOLJI ŽIVOT

Hrvatica i Srpkinja sklapaju gej brak u Zagrebu

11.08.2014 u 15:13

Bionic
Reading

Zakon o životnom partnerstvu koji je u utorak stupio na snagu omogućit će i Beograđanki Marija Savić (35) da ozakoni svoju vezu sa svojom dugogodišnjom djevojkom Di Saržinski (31) iz Sarajeva, koja ima hrvatsko državljanstvo. Zajedno su od travnja 2007., a pred matičara planiraju stati u listopadu ove godine

'Za nas će to biti politički čin, koji će nam napokon omogućiti koliko-toliko normalan život', kazala je za Blic Marija Savić. Zajedno žive u Sarajevu, ali im je život pun prepreka budući da zakon u BiH, ne prepoznaje istospolne parove, Marija u toj zemlji može boraviti samo turistički.

'To znači da nakon tri mjeseca moram napustiti zemlju kako bih se ponovno mogla vratiti, i tako unedogled. Ne mogu dobiti radnu dozvolu, baš kao što Di to ne može u Beogradu, te uvijek jedna mora izdržava drugu', kaže Beograđanka.

Taj začarani krug je prošle godine doveo njihov odnos u krizu, a onda je Hrvatska počela raditi na zakonu koji je usvojen 15. srpnja.

'Željele smo sklopiti životno partnerstvo u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, ali smo saznale da je to nemoguće zbog 'izuzetne blizine Republike Hrvatske'. Sada razmišljamo da li da to uradimo u Zagrebu ili Rijeci. Pošto nijedna od nas nema afiniteta prema tradicionalnom braku, neće biti bijelih vjenčanica ni trubača', kaže Marija.

Sklapanje životnog partnerstva u Hrvatskoj stoji oko 40 eura. Istospolni parovi time stječu jednaka prava i obaveze kao heteroseksualni supružnici, izuzev prava na usvajanje djece. Partnerstvo važi samo u onim zemljama koje prepoznaju istospolne parove, što ne obuhvaća Srbiju i BiH.

'Bit će zanimljivo vidjeti što će Srbija uraditi po pitanju promjene mog prezimena, da li će to biti prihvaćeno na osnovu partnerskog statusa, ili ću jednostavno imati dva identiteta - u Srbiji ću biti Marija Savić, a u Hrvatskoj Marija Saržinski.