ISTRAŽIVANJE GFK

Hrvati više vjeruju svojoj banci nego Katoličkoj crkvi

Bionic
Reading

Unatoč izborima i promjeni vlasti, ali i povratku optimizma, kako pokazuju neka istraživanja, građani i dalje najmanje povjerenja imaju u političke stranke. Pokazalo je to najnovije istraživanje GFK, prema kojem Hrvati još uvijek najviše vjeruju prijateljima

Prema istraživanju koje je proveo GFK, građani najviše vjeruju prijateljima (83 posto), a odmah iza prijatelja građani najviše vjere daju znanosti (62 posto), liječnicima (55 posto), bankama s kojima građani posluju (51 posto) te školstvu (52 posto).

Najmanje povjerenja, piše Poslovni plus, građani imaju u političke stranke (7 posto), bivšu premijerku (12 posto) i prošlu vladu (12 posto).

Kada se pogledaju ocjene na skali povjerenja, pri čemu ocjena 1 označava 'uopće nemam povjerenja', a ocjena 7 'u potpunosti vjerujem', pokazuje se da građani imaju više povjerenja u banke s kojima posluju (4,6) nego Crkvi (4,4).

Zanimljivo je i da se unatoč tome što su u nekim drugim istraživanjima ocijenjeni kao najpozitivnije osobe, predsjednik Ivo Josipović te guverner Željko Rohatinski, odnosno HNB u GFK-ovom istraživanju nalaze tek na sredini skale - Josipović s ocjenom 4,4, te HNB s ocjenom 4,3.

Kada se podaci i prosinca prošle godine usporede s onima iz prosinca 2010. vidljivo je da je većina institucija dobila otprilike iste ocjene. Povećalo se ipak povjerenje u predsjednika Josipovića (sa 3,9 na 4,4), državnu upravu (sa 2,7 na 3,0), te sudstvo (2,8 na 3,1).

Povjerenje građana su izgleda ipak izigrali HNB (povjerenje je palo sa 4,8 na 4,3), EU (3,1 na 2,8) te Haški sud (povjerenje je palo sa 2,5 na 2,3)