VELIKA BRITANIJA POZIVA

Hrvati, pridružite se akciji u Libiji

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 07.04.2011 16:37
  • Objavljeno 07.04.2011 u 14:28
Blunt i Božinović

Blunt i Božinović

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatske snage još ne sudjeluju u Libiji. No, nadamo se da će se Hrvatska pridružiti u humanitarnoj akciji kad za to dođe vrijeme', izjavio je u Varaždinu David Blunt, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, na otvorenju izložbe Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira

Njegovu izjavu potom je komentirao Davor Božinović, ministar obrane. 'Mislim da je veleposlanik bio jasan. Riječ je o humanitarnoj intervenciji kad za to dođe vrijeme. No mislim da ćemo još pričekati to vrijeme.

Hrvatska je članica NATO-a, koji je angažiran u misiji u Libiji zbog toga što je i Hrvatska glasovala za taj angažman. U ovom trenutku ne postoje potrebe NATO-a za konkretnijim hrvatskim angažmanom. Ovisno o razvoju situacije i mi ćemo razmatrati mogućnost vlastitog doprinosa, kako bi mir zavladao u tom prevažnom dijelu svijeta, koji je, nemojmo zaboraviti, vrlo blizu nama', rekao je Božinović.

Veleposlanik Blunt potom se opet uključio. 'Ne kažem da očekujemo da to bude sutra. Jednostavno kažem da je to prilika za naše hrvatske prijatelje da odigraju ulogu u potpori vrlo važnoj međunarodnoj operaciji. Velika Britanija poslala je još 10.000 šatora te deke', rekao je Blunt. Božinović je spomenuo da je Hrvatska u nizu međunarodnih misija pod vodstvom UN-a, EU i NATO-a. Najznačajnija je u Afganistanu, gdje su trenutno 334 hrvatska vojnika.

'Do kraja ove godine, odlukom Sabora, moglo bi ih biti 350. Uglavnom su u regionalnom zapovjedništvu glavnoga grada Kabula te na sjeveru, kod Mazar-i Sharifa. Na cijeni je to što je gotovo polovica hrvatskih vojnika na poslovima obuke i treninga afganistanskih snaga sigurnosti, što je najbrži put da se vojnici vrate kući', rekao je Božinović te dodao da hrvatski vojnici sudjeluju u 10 mirovnih misija u svijetu. Osim Afganistana, najvažnija je misija na Golanu, pod okriljem UN-a, gdje ih je oko 190.

Veleposlanik Blunt rekao je da Velika Britanija duboko cijeni ulogu Hrvatske u mirovnim misijama u Afganistanu i na Bliskom istoku.

'Vaše oružane snage mogu biti ponosne na ono što su postigle u 20 godina. Transformirali su se u profesionalce, cijenjene u svijetu, koji su dostigli NATO-ve standarde. U Afganistanu cijene vašu profesionalnost i spremnost', rekao je te dodao da Britanija snažno podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

'Što se nas tiče, vrata su vrlo otvorena za lipanj, no to je do naših prijatelja ovdje, mogu li napraviti posao. Ako uspijete s lipnjem, to je odlično, no posao treba biti napravljen', poručio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi