STANJE U ZDRAVSTVU

Hrvati misle da su bolesniji od građana EU

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.05.2010 17:05
  • Objavljeno 11.05.2010 u 15:21
liječnik, zdravstvo

liječnik, zdravstvo

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Gotovo polovina građana zbog dugačkih lista čekanja za specijalistički pregled barem jedanput je posjetila privatnog liječnika, pokazala je to analiza zdravstvenih usluga u Hrvatskoj zdravstvenog savjetovališta 'Drugi doktor'

Svaki građanin Hrvatske godišnje obavi 2,4 pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Djeca i adolescenti imaju nešto veći prosjek od 2,5 pregleda, a odrasli posjećuju liječnika u primarnoj zaštiti prosječno 2,3 puta godišnje. Istovremeno postoji velika potražnja za specijalističkim pregledima te se događa jedan specijalistički pregled na svakih 1,8 pregleda u djelatnosti opće/obiteljske medicine.

Budući da su liste čekanja za specijalističke preglede dugačke, građani sve češće odlaze privatnim liječnicima. Ukupan zbroj svih specijalističkih pregleda obavljenih u javnom i privatnom sektoru pokazuje da svaki odrasli građanin Republike Hrvatske prosječno godišnje obavi 2,3 specijalistička pregleda.

Zanimljivo je da privatnici više tj. efikasnije rade od liječnika u državnim ustanovama. Prosjek obrađenih pacijenata po danu u privatnom sektoru iznosi 13, dok je u javnom sektoru samo osam.

15 posto građana izjavilo je da ima lošije zdravlje od građana Europske unije, dok je stupanj povjerenja u hrvatski zdravstveni sustav vrlo nizak. Stoga su građani skloni potražiti drugo mišljenje liječnika te savjet i preporuku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi