NEZAPAMĆENI UDAR

Hrvati će pušiti najskuplje u Europi

01.12.2008 u 09:45

Bionic
Reading

Hrvatski pušači za mjesec dana naći će se pred velikom odlukom - nastaviti pušiti, po cijeni 40 do 90 posto većoj nego dosad, ili prestati pušiti i poboljšati zdravlje i životni standard. Vlada, naime, mijenja 'duhanski' zakon od 1. siječnja

ZAGREB - Najjeftinije cigarete 'skočit' će sa 11 na 20 kuna; najprodavanije, poput ronhilla, poskupjet će s 15 na 24 kune, a marlboro će umjesto 20 stajati čak 29 kuna po kutiji. Riječ je u Europi još nezabilježenom jednokratnom poskupljenju, piše Večernji list.

Oko milijun i 200 tisuća pušača u Hrvatskoj puni državni proračun s 3,5 milijardi kuna na godinu, a nekoliko tisuća zaposlenih u proizvodnji i distribuciji daju još oko 500 milijuna kuna. Zbog radikalnog i jednokratnog poskupljenja od 65 posto šokirani će konzumenti prepoloviti legalnu kupnju u zemlji, a time i punjenje proračuna. Ministar financija Ivan Šuker već sada čupa kosu jer zna da mu je proračun godišnje kraći barem 500 milijuna kuna, koliko Hrvati radije potroše u inozemstvu, prema istraživanjima GfK i Pulsa, piše Večernjak.

Kada se čitava Vlada uprla paziti na svaku kunu, kada je svaka važna za održivost proračuna i financiranje javnih službi, potpuno je nevjerojatno da ista vlada prihvaća zakon kojim će iz proračuna već ove godine sama sebi “izbiti” barem milijardu do milijardu i pol kuna, kako procjenjuju analitičari na temelju iskustva drugih zemalja.

U Litvi i Mađarskoj, gdje su cigarete poskupjele oko pola eura po kutiji, proračunski prihod od prodaje cigareta gotovo se prepolovio u razdoblju od dvije do tri godine.

Svi u Hravtskoj računali su da će cijene 'skočiti' dvije do tri kune, ali je ministar zdravstva Darko Milinović predložio novi namet od pet kuna, kojim planira financirati reformu zdravstva. Hrvatska se obvezala Europskoj komisiji da će za dvije godine 'prekombinirati' trošarine i smanjiti razlike između skupina cigareta.

Istraživanja pokazuju da se uz poskupljenje od samo jednu kunu broj pušača smanji za pet posto. Uz zabranu pušenja u kafićima, gdje pušači popuše 36 posto cigareta, očekuje se znatno veći pad prodaje.

Hvalevrijedni rezultati za zdravlje, no ne i za džep nacije. Cigarete posvuda poskupljuju i štiti se zdravlje, no je li baš na Hrvatskoj da u tome bude najradikalnija u Europi, pita se Večernjak.