SPEKTAKULARNA PLJAČKA U ŠVICARSKOJ

Hrvat na čelu bande koja je pokrala dragulje

24.02.2012 u 22:20

Bionic
Reading

Švicarska je policija uspjela identificirati organizatora prošlogodišnje spektakularne krađe dragulja vrijednih 8 milijuna švicarskih franaka (više od 50 milijuna kuna) u Baselu, a riječ je o 56-godišnjem Hrvatu čije ime nije obzanjeno

Istraga je pokazala da je pljačku počinila skupina pljačkaša iz istočnoeuropskih zemalja, specijalizirana za krađe nakita, dijamanata i vrijednih starina, koja djeluje u cijelom svijetu, a državno odvjetništvo u Baselu u petak je objavilo da je glavni organizator prošlogodišnje krađe dijamanata na salonu Baselworld 56-godišnji Hrvat, koji je u bijegu i za kojim je izdan međunarodni uhidbeni nalog.

U krađi je ukupno sudjelovalo osam osoba, a nisu sve identificirane. Dosad nitko nije uhićen i u petak su vlasti ponovno uputile poziv svim osobama koje nešto znaju da se jave policiji.

Pljačkaši su 30. ožujka 2011. iz staklenog izloga ukrali četiri dijamanta, nakon što su uspjeli odvući pozornost osoblja. Dijamante su ukrali izraelskom draguljaru, koji je krađu primijetio tek nakon 15 minuta, što je lopovima dalo dovoljno vremena da neopaženi izađu iz zgrade u kojoj se održavao najveći svjetski salon nakita i satova. Nijedan dijamant dosad nije pronađen.